Pouze deset minut pohybu denně stačí jako kvalitní prevence artritidy

24.08.2023 | Zdraví

Artritida je zánětlivé nepříjemné onemocnění kostí a kloubů. Ve stárnoucí populaci je stále častější civilizační chorobou, která se v počtech nemocných blíží epidemii. A podle vědců z Illinois za to může lenost. Stačí totiž deset minut cvičení denně a riziko artritidy se sníží o pětaosmdesát procent.

Stačí jen velmi rychlá a svižná procházka denně deset minut a riziko artritidy dolních končetin je téměř dvakrát nižší. Takže kdyby lidé cvičili denně doporučovaných dvacet minut, žádná artritida by nemohla být tak rozšířená (1).

„To znamená, že lidé mohou být nezávislí na cizí pomoci, pomůckách a operacích kyčelních kloubů či kolena, když cvičí jenom deset minut denně. To je dost zásadní vzkaz veřejnosti,“ míní jedna z autorek profesorka Dorothy Dunlop z Northwestern University v Illinois (1).

Artritida je onemocnění značně bolestivé, které zásadně zhoršuje kvalitu života dvěma směry. Prvním je chronická bolest, druhým snížená pohyblivost. Operace kyčelního kloubu je sice možným řešením, ale pohyblivost kloubu není nikdy tak dobrá jako u přirozeného a rekonvalescence je zdlouhavá (2).

Voňavá pomoc

Právě bolesti trápí pacienty s artritidou nejvíce. V boji s nimi pak sahají po nejrůznějších tišících lécích. Ačkoli zcela se bez nich nejspíš nemocní neobejdou, jejich účinnost lze podpořit i vonnými esenciálními oleji (3). Které jsou nejlepší?

Tak například obyčejně vyhlížející rozmarýn dokáže velké věci. Pokud si tuto bylinku pořídíte v esenciální podobě, máte postaráno i o „prášek“ proti revmatoidní artritidě. Naznačují to závěry hned několika vědeckých studií, které léčivý účinek tlumící bolesti připisují zejména obsažené kyselině rozmarýnové. Zkuste tedy smíchat tento „medikament“ s dalším nosným olejem, třeba mandlovým, kokosovým nebo olivovým, a vzniklým „mazadlem“ si pravidelně masírujte postižené oblasti (3).

Na analgetické schopnosti oleje získaného ze sladce vonící citronové trávy spoléhá i ájurvédská medicína – a to již celá desetiletí. Toto tekuté „léčivo“ pomáhá odvádět přebytečnou tekutinu z tkání, což pomáhá v boji proti rozšířenému zánětu typickému pro revmatoidní artritidu. Další velkou výhodou tohoto oleje je jeho antidepresivní účinek, který mírní pocity nejistoty a deprese, často spojené s jakýmikoli zdravotními obtížemi (3).

O mátě je známo, že působí protizánětlivě a anesteticky, proto se k léčbě artritidy báječně hodí. Díky svému unikátnímu složení potlačuje bolesti i možné otoky, stimuluje krevní oběh a uvolňuje svaly. Jak esenciální mátu použít? Smíchejte pět až deset jejích kapek se dvěma lžícemi teplého kokosového oleje. Podomácku připravenou „mastičku“ využijte pokaždé, když se bolístka ozve (3). Rázem se vám uleví!

Zdroj: (1) www.versusarthritis.org/news/2022/february/top-tips-for-walking-with-arthritis/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK518992/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7598204/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat