Zlozvyky doslova sabotující vaše úsilí v posilovně

23.08.2023 | Zdraví

Dřete jako kůň, ale kila stále nejdou dolů? Možná si za to můžete sami. Tím, že vynecháváte snídani, málo spíte a moc se rozčilujete! Co dalšího vám stojí v cestě?

Poslední dobou jste ve fitku jako doma, dbáte na správný jídelníček a každou volnou chvíli si jdete zaběhat. Ale výsledky? Na ty pořád marně čekáte! Tak kde je problém? Může být tam, kde byste ho asi nehledali – ve vás. Bez ohledu na to, jak tvrdě „makáte“, pokud jste obětí špatných návyků, vysněné figury se pravděpodobně nedočkáte. Co vám brání uspět?

Rozčilujete se víc, než je únosné

Nebudeme si nic namlouvat, napjaté nervy neprospívají absolutně ničemu. Pokud jste často nervózní, nečekejte, že vám práce v podobě rýsování křivek půjde jako po másle! Stres zvyšuje hladinu kortizolu, což není něco, co byste právě potřebovali. Zvýšená hladina tohoto stresového hormonu podstatně omezuje růst svalů a navíc ještě přispívá k nárůstu břišního tuku (1). Takže se hoďte do klidu, jinak se potíte zbytečně…

Spíte málo a ke všemu špatně

Některé prameny uvádějí, že v roce 1910 lidé spali průměrně devět hodin denně. Dnes je kdekdo rád, že zvládne sedm hodin, a to ještě s „odřenýma ušima“. Poznáváte se? Asi byste si měli vzít příklad z našich předků. Kvalitní spánek je totiž nutností procesu regenerace, fungování metabolismu a psychické pohody. Jestli to v tomhle ohledu trochu flákáte, místo shozených kil se můžete dočkat pravého opaku. Jako vážně (2).

Vyhýbáte se bílkovinám

Závěry studie (3) publikované v Časopise výživy jednoznačně prokázaly, že jídelníček s adekvátním obsahem bílkovin zlepšuje celkové složení těla, protože snižuje vysoký cholesterol a ovlivňuje hladinu cukru v krvi. Laicky se dá říct, že bílkoviny jsou stavební kameny, které potřebujete k zachování svalové hmoty při ztrátě tělesné hmotnosti. Kde je hledat? Bohatými zdroji jsou luštěniny, ořechy, vejce, sýry a ryby, ale samozřejmě také maso.

Nesnídáte a vymlouváte se, že není čas

Snídaně je nejdůležitějším jídlem dne, ať se to někomu líbí, nebo ne. Vynechávat ji je špatný zvyk v každém případě, nejen při sportovním zápalu. Pomůže vám totiž zrychlit metabolismus, spalovat tuky a neméně prospěšná je i pro duševní ostražitost (4). Takhle to vidí výživoví poradci, kteří by vás za snídaňovou absenci rozhodně nepochválili!

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8840117/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9925368/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4258944/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5986439/




Celkem 0 komentářů

Tip na večeři

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Tofu stir-fry se zeleninou

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat