Změny v těle po sedmidenním půstu

16.03.2024 | Výživa

Nastává doba detoxů a půstů. Víte co vám může takový několikadenní půst přinést? Ne? Tak čtěte dál.

Půst je prastarou praktikou, kterou lidé využívají pro různé účely od spiritualitních rituálů až po zdravotní nápravy. V poslední době se stále více vědeckých studií zabývá tím, jaký vliv má půst na lidské tělo a jak může přispět k jeho zlepšení (1). Níže jsou uvedeny změny, které se mohou odehrávat v těle po sedmi dnech dodržování tohoto stravovacího zázraku (2).

Změna energetického zdroje

Tělo většinou spaluje hlavně sacharidy (glukózu) pro energii. Když tento zdroj energie není k dispozici, tělo začne postupně přecházet na spalování tuků, což je proces známý jako ketóza. To se obvykle děje někdy mezi 24 a 72 hodinami půstu.

Hormonální změny

Půst může ovlivnit některé hormony. Insulin, hormon který pomáhá tělu regulovat hladinu cukru v krvi, může klesnout. Také mohou vzrůst hladiny růstového hormonu, který může pomoci tělu spálit tuk a podporovat svalový růst.

Autofagie

Toto je proces, kdy buňky v těle začínají „čistit“ a opravovat samy sebe od poškozených částí. Autofagie se obvykle zvyšuje po 24–48 hodinách půstu a může pomoci chránit proti některým chorobám, včetně rakoviny a Alzheimerovy choroby.

Psychické změny

Je známo, že půst může vést ke zlepšení nálady, spánku a celkového pocitu klidu. To může být způsobeno změnami hladiny hormonů a neurotransmiterů v těle během půstu.

Ztráta hmotnosti

Logicky, když tělo nemá dostatek kalorií, může začít spalovat své tukové zásoby, což vede ke ztrátě hmotnosti. Nicméně je důležité poznamenat, že bez správné stravy a cvičení může být takováto hmotností ztráta těžko udržitelná.

Hydratace

Během půstu je důležité dodržovat příjem tekutin. Vaše tělo ztrácí vodu a elektrolyty, proto je důležité je doplňovat.

Pokud uvažujete o dlouhodobějším půstu, je velmi důležité konzultovat to předem se svým lékařem. Dlouhodobé půsty mohou mít vážné vedlejší účinky a jsou obecně doporučovány pouze pod lékařským dohledem (3).

Zdroj: (1) www.en.wikipedia.org/wiki/Fasting, (2) www.karger.com/fkm/article/20/6/413/356683/Metabolic-and-Psychological-Response-to-7-Day, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8754590/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat