Závislosti na cukru se můžete zbavit

04.03.2024 | Výživa

Rafinovaný cukr se používá ve většině denních potravin, ke kterým patří cereálie, müsli tyčinky, pečivo i mléčné výrobky. V těle nedělá dobrotu a způsobuje závislost. Rozhodli jste se, že ji překonáte? Silnou chuť na sladké zkrotíte odvykací kúrou!

Cukr má hořkosladkou pověst, pokud jde o zdraví. Bylo prokázáno, že jeho vyšší příjem nahrává cukrovce, obezitě a srdečním chorobám (1). S příchodem jara, svěžího ročního období plného vitality a nových začátků, mu dejte stopku. Kdy jindy, když ne teď? Tyhle triky mu nedají šanci.

Častěji vařte

Množství přijímaného cukru se kontroluje mnohem lépe v jídlech, které si sami uvaříte – víte, co do nich dáváte. Proto rychlé občerstvení a restaurace vyměňte za poctivou domácí stravu. Také přestaňte pít sladké nápoje (neperlivá voda je neperlivá voda) a proberte své zásoby. Zbavte se všech sušenek, oplatek a cukrovinek – a nové už nekupujte.

Používejte přírodní sladidla

Rafinovaný cukr nahrazujte přírodními sladidly, k nimž patří kokosový cukr, med, třtinový cukr, stévie či jednoduše šťáva z ovoce. Vymačkejte třeba mandarinku!

Dodržujte pauzy mezi jídly

Hlad je nepřítel. Způsobuje kolísání hladiny cukru v krvi, s čímž se pojí nekontrolované chutě na sladké. Doma mějte připravené zdravé, plnohodnotné jídlo a dávejte si pozor na to, aby pauza mezi jednotlivými porcemi nebyla příliš dlouhá. Optimální je jíst po cca 2,5–3 hodinách (klidně si nastavte upozornění na mobilu).

Trénujte všímavost

Buďte si vědomi toho, co jíte a kolik toho jíte. Vychutnávejte si každé sousto a pokuste se narušit zajeté vzorce chování. Pokud jste si pravidelně dopřávali něco na zub třeba ke kafíčku po obědě, organismus se v reakci na zvyk pochopitelně ozve. Počítejte s tím, protože kdo je připraven, není překvapen. Takový čtvereček hořké čokolády bez cukru je zdravější alternativou klasických čokolád a pro začátek splní svůj účel – vykonání běžné denní rutiny. Postupně se však svého zlozvyku zbavujte, ale nebuďte na sebe příliš přísní.

Jak dlouho odvykací kúra trvá

Odvykací kúra klidně může trvat jeden až tři měsíce, během kterým se mohou objevit výkyvy nálad, bolesti hlavy i smíšené emocionální stavy. Ty se dají zkrotit pomocí silných a chuťově výrazných bylinkových čajů. Mezi ty nejlepší patří fenyklový, anýzový a lékořicový.

Zdroje: (1) www.health.harvard.edu/heart-health/the-sweet-danger-of-sugar, www.thehealthsite.com/fitness/addicted-to-sugar-6-solutions-to-get-rid-of-it-1058505/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočková polévka

(1 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat