Nejsnadnější dieta voní po středomoří

02.03.2024 | Výživa

Novoroční předsevzetí vzalo zasvé a vy se poohlížíte po dietě, která skutečně funguje, a navíc má tu moc, že může posílit vaše zdraví. Kašlete na nesmyslné způsoby stravování, nejlepší dieta pro rok 2024 má jméno!

Dělená strava, keto dieta, počítání kalorií, omezení pečiva a tak dále. Pokud už za sebou máte pár neúspěšných pokusů o redukci váhy, zbystřete. Již sedmým rokem v řadě si středomořský styl stravování (1) vysloužil titul nesnadnější a nejúčinnější diety, která zároveň prospívá nejen kostem a kloubům.

Co ten středomořský styl stravování vůbec je?

Studie (2) zjistily, že středomořská strava může snížit riziko cukrovky, vysokého cholesterolu, demence, ztráty paměti i deprese. Dieta se vyznačuje jednoduchým vařením na rostlinné bázi, přičemž většina každého jídla je zaměřena na ovoce a zeleninu, celozrnné výrobky, fazole a semena, s několika ořechy a velkým důrazem na extra panenský olivový olej. Jiné tuky než olivový olej, jako je máslo, se konzumují zřídka, pokud vůbec, a cukr a rafinované potraviny jsou vyhrazeny pro zvláštní příležitosti. Také červené maso podléhá nepsaným normám, obvykle se využívá pouze k dochucení pokrmů.

Středomořská strava: chudá, ale vyrovnaná

Doporučuje se (3) jíst zdravé, mastné ryby, které jsou plné omega-3 mastných kyselin, zatímco vejce a mléčné výrobky bývají v mnohem menších porcích než v tradiční západní stravě. V kombinaci s pravidelným pohybem však středomořský styl stravování slibuje výborné výsledky.

Mimochodem, populární keto dieta se umístila až na 25. místě v celkovém hodnocení. „Vidím mnoho lidí, kteří přecházejí na keto, když chtějí zhubnout, ale je těžké se jí držet a dlouhodobě preferovat potraviny s nízkým obsahem sacharidů,“ reagovala na výsledky této unikátní ankety registrovaná dietoložka Amanda Sauceda s tím, že konkrétně keto dieta není vhodná pro lidi s onemocněním jater a ledvin. V tomto směru se středomořská strava jeví jako lepší varianta.

Jak začít?

Ačkoli nejdou daná žádná konkrétní pravidla, jak středomořskou dietu dodržovat, existuje mnoho obecných pokynů, kterými se můžete řídit, abyste zásady této diety začlenili do svého každodenního režimu. Pro začátek do jídelníčku zařaďte směs čerstvého, mraženého, sušeného a konzervovaného ovoce a zeleniny, ale také kontrolujte etikety na obalech, zda neobsahují přidaný cukr a sodík.

Zdroje: www.health.usnews.com/best-diet/best-diets-overall, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7468821/, (3) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1043452621000498?via%3Dihub






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat