Probiotické potraviny dělají dobře i duši

20.02.2024 | Výživa

Chcete silnější imunitu, abyste byli odolnější vůči útokům zákeřných bacilů? Pak si častěji dávejte chlorellu, zelí a jogurt. Tím zlepšíte i stav svých kosti, zabojujete proti depresím a zvýšíte ochranu před rakovinou.

O probiotických potravinách je všeobecně známo, že mají pozitivní dopad na náš zažívac systém, ale víte, že tato užitečná bakterie může pomoct i naší duši? Nové výzkumy naznačují, že probiotika mohou hrát roli v naší psychické pohodě a pomoct například s úzkostí nebo depresí.

Probiotika jsou živé mikroorganismy, které mohou mít zdravotní přínosy, pokud se konzumují v dostatečných množstvích. Nejčastěji se jedná o bakterie, ale mohou to být i kvasinky. Probiotické potraviny zahrnují jogurt, kefír, kombuchu, kimchi a mnoho dalších fermentovaných potravin (1).

Probiotika pro duši

Výzkumy (3) naznačují, že probiotika mohou pomoci s duševními problémy jako je úzkost, deprese, autismus a posttraumatická stresová porucha (PTSD). Mohou také pomoci snížit stres a zlepšit náladu.

Jeden z výzkumů (3) zjistil, že lidé, kteří konzumovali probiotický jogurt dvakrát denně po dobu šesti týdnů, měli snížené hladiny stresových a úzkostných hormonů. Další studie ukázaly, že probiotika mohou snížit negativní myšlenky spojené s náladou a pomáhají regulovat emoce.

Přestože je ještě třeba provést mnoho výzkumů, jak přesně probiotika ovlivňují mozek, je jasné, že tato bakterie může hrát důležitou roli v naší duševní pohodě. Takže příště, když se budete cítit trochu dole, zvažte přidání nějaké probiotické potraviny do svého jídelníčku. Vaše střeva – a možná i vaše duše – vám za to budou vděčné.

Zelenáč plný pozitiv

Chlorella vnímána jako učiněná studnice zdraví, a to hned z několika důvodů! Vodní superpotravina poskytuje prevenci před rakovinou, přičemž zlepšuje reakce obranyschopnosti. Ale dokáže odstranit také problémy se zažíváním, jako je třeba nadýmání či plynatost. Je to z toho důvodu, že nabízí celou řadu trávicích enzymů podporující funkce celého systému a vykazuje silné probiotické účinky (2).

Kysané zelí, podceňované léčivo

Věřili byste tomu, že kysané zelí je jeden z nejstarších pokrmů? Naši předci ho do sebe hrnuli takřka „po kilech“, neboť moc dobře věděli, že má cenné účinky, z nichž každý „uživatel“ může maximálně těžit. Kromě značných probiotických schopností je totiž kyselé zelí bohatou zásobárnou vlákniny a široké škály vitaminů a minerálů. Málo se ví, že bojuje proti anémii, akné, únavě i depresím. Zároveň je lidovým prostředkem proti nespavosti (1).

Nezapomínejte ani na jogurt

Pokud si pochutnáváte na produktu s obsahem živých kultur, věřte, že svíráte v ruce jednoho z nejlepších probiotických pomocníků. Jogurt jako takový ovšem neprospěje jenom vašemu trávení, neboť zvyšuje i odolnost kostí, a podle některých odborníků dokonce přispívá k normalizaci cholesterolu a krevního tlaku. Navíc funguje jako léčitel kvasinkové infekce (4).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK553134/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7551956/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8161395/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6410895/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat