Tajemstvím štíhlých křivek i delšího mládí je korejský salát kimchi

Hledáte zaručený recept na mladistvou pleť a útlou siluetu? Už nemusíte, odborníci ho našli za vás. Je to korejské kimchi, které je lékem, zeštíhlující podporou i jedlou kosmetikou.

Pikantní salát kimchi, který se připravuje z nakládané a fermentované zeleniny, je tradiční korejský pokrm i základní symbol tamní kultury. První zmínky o něm pocházejí ze 7. století, ovšem to se na něj nepohlíželo jako na nutričně bohaté jídlo, ale spíše jednoduchý způsob konzervace pěstovaných plodů, které tak ve své kvalitě i kondici bez obtíží překonaly dlouhé zimní měsíce. Dnes je díky své jedinečné chuti a zdravotním výhodám kimchi oblíbené po celém světě, čímž dalece přesáhlo hranice asijské kuchyně. Věřili byste tomu, že s ním můžete i omládnout?

Zánět má smůlu!

Nejen probiotika, i aktivní sloučeniny obsažené ve fermentované zelenině jakožto jeho hlavní složce významně pomáhají v boji proti zánětům (1), které jsou spojovány s celou řadou chronických chorob i rychlejším stárnutím těla a pleti. Odborníci na základě svých studií (2) předpokládají, že konzumace kimchi doslova uzdravuje lidské buňky a krotí zánětlivé markery, čímž proces stárnutí zpomaluje. Jeho zařazení do jídelníčku se ale projeví i na tělesné váze. Takový dietní zlepšovák jen tak nenajdete!

Fitness fígl, co funguje vždycky a všude

Za chvíli tu zase máme plavkovou sezonu, takže se otázka hubnutí opět stává prioritou. Pouhý čtyřtýdenní výzkum (3) vědcům stačil k tomu, aby si potvrdili to, co dávno tušili. Zmíněný pokrm podle nich snižuje tělesnou hmotnost, a navíc značně přispívá k „rozpouštění“ tuku v oblasti pasu. Co vy na to, vsadíte letos na tuhle korejskou dietu? Účinkem se prý rozhodně nemíjí! Zbavit se tak můžete nejen nadbytečných kilogramů, ale i rizika srdečních onemocnění.

Srdce jako v bavlnce

Mezi další výhody kimchi patří to, že normalizuje tlak, snižuje hladinu LDL cholesterolu a optimalizuje úroveň krevního cukru (4). Jaká je jeho ideální denní porce? Veškeré rizikové faktory kardiovaskulárních komplikací údajně omezí 15 až 210 gramů, domnívají se lékaři. Kimchi kupodivu předchází i kvasinkovým infekcím (5) a ještě zvyšuje aktivitu imunitního systému (6). Tolik pozitiv v jedné misce…

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30452699/, (2) www.link.springer.com/article/10.1007/s10068-011-0091-9, (3) www. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21745625/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30263742/, (5) www.cdc.gov/fungal/diseases/candidiasis/genital/index.html, (6) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10891884/                     






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat