Pečená máslová dýně se žampiony

15.12.2023 | Výživa

Máslová dýně je ne příliš používanou sestrou té klasické oranžové s názvem hokaido. A je to velká škoda. Protože ta máslová nabízí nepřeberné množství použití.

Máslová dýně Butternut má krásný tvar – na jedné straně je užší a směrem dolů se rozšiřuje do bambule. Dosahuje od jemně našedlých po zářivě oranžové odstíny. Uvnitř plodu naleznete sytě oranžovou, velmi chutnou dužinu. Hodí se do polévek, k pečení i do kompotů. Ať zvolíte úpravu v troubě nebo na pánvi, neprohloupíte. Je to rychlá a chutná příloha k masu nebo lehká, zdravá a dietní večeře.

Ingredience:

  1. 1 máslová dýně
  2. 100 g dušené šunky Clever
  3. 100 g žampionů
  4. 70 g cukety
  5. 50 g čedaru
  6. 1 jarní cibulka
  7. 1 lžíce olivového oleje Billa Bio
  8. 1 lžíce ghí
  9. Zelená petrželka dle chuti
  10. Sůl a pepř

Postup přípravy:

  1. Nejprve si rozkrojíme dýni, pomocí lžíce vydlabeme semínka a dáme ji na plech vyložený pečicím papírem. Poté potřeme olivovým olejem a pečeme při 200 stupních 50 minut.
  2. Mezitím si nakrájíme žampiony i šunku a orestujeme vše na ghí. Poté přidáme na kostičky nakrájenou cuketu, a nakonec jarní cibulku. Vše restujeme 5 minut.
  3. Dýni po upečení pomocí lžíce vydlabeme tak, aby nám zůstal cca 0,5 – 1 cm okraj. Upečenou dýni smícháme s připravenou žampionovou směsí a důkladně osolíme i opepříme.
  4. Nakonec dýni osolíme, naplníme připravenou směsí a posypeme nastrouhaným čedarem. Pečeme posledních 5 minut. Před podáváním posypeme nasekanou zelenou petrželkou. Dobrou chuť.

Zdroj: www.cs.wikipedia.org/wiki/Dýně, názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat