Výhody každodenní konzumace elektrolytového prášku

18.12.2023 | Výživa

Možná patříte k nadšeným sportovcům, zotavujete se z nemoci a toužíte po tom, aby vaše tělo opět správně fungovalo. Pomůže vám elektrolytový prášek? Záleží, co od něj vlastně očekáváte!

Tělo potřebuje rovnováhu vody a elektrolytů — minerálů potřebných pro základní metabolické funkce a chemické reakce, jako je regulace pH, rovnováha tekutin a svalové kontrakce. Tyto elektrolyty zahrnují sodík, draslík, fosfor, hořčík a chlorid a udržují váš organismus v chodu (1). Jedním ze způsobů, jak potřeby těchto minerálů uspokojit, je každodenní konzumace elektrolytového prášku, který se může smíchat s vodou či jiným nápojem. Skutečně ho potřebujete, nebo se jedná o marketingový tah?

Lepší sportovní výkon

Použití elektrolytového prášku zlepšuje sportovní výkon, podporuje zotavování svalů a tkání po fyzické aktivitě a přispívá ke zdravé buněčné a nervové funkcí (2).

Hydratace

Pokud usilujete o hydrataci, i v tomto směru jsou elektrolytové prášky užitečným nástrojem. Jak již bylo uvedeno, elektrolyty udržují rovnováhu tekutin v těle, předcházejí dehydrataci a jejich pravidelný přísun je pro celkovou pohodu a zdraví zásadní (3).

Efektivnější absorpce živin

Elektrolytové prášky také umožňují rychle a efektivně absorbovat živiny, což je důležité nejen po prodělané nemoci (3).

Na co si dát pozor?

Elektrolyty v prášku se obecně považují za bezpečné s minimálními až žádnými vedlejšími účinky. Pokud se rozhodnete je používat, nezapomeňte si vybrat vysoce kvalitní, čistý produkt. Zároveň přihlédněte k tomu, kolik jíte banánů, jogurtů či avokád. Třeba se již vejdete do doporučovaných denních dávek minerálů. Při konzumaci elektrolytového prášku je také nutné sledovat doplňování sodíkem. Některé prášky obsahují až 1 000 mg na balení (3).

Kromě toho se poraďte s poskytovatelem zdravotní péče v případě, že máte nějaké zdravotní problémy, kupříkladu potíže s ledvinami nebo vysokým krevním tlakem. Elektrolyty v prášku mohou interagovat s některými léky, jako jsou diuretika potenciálně narušující jejich účinnost nebo způsobující škodlivé vedlejší účinky. Nakonec je žádoucí monitorovat i přidané cukry a kalorie. Při výběru vždy zvažte své konkrétní potřeby a preference. Vaše denní požadavky na elektrolyty jsou ovlivněny věkem, pohlavím i úrovní aktivity. Jestli potřebujete více pokynů, obraťte se na registrovaného dietologa či výživového poradce (3).

Zdroje: (1) www.jstage.jst.go.jp/article/pjab/98/7/98_PJA9807B-01/_article, (2) www.mdpi.com/2072-6643/13/3/887, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK541123/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat