Kukuřice je při bezlepkové dietě cennou surovinou

22.12.2023 | Výživa

Kukuřice. Hodí se do předkrmů, polévek i hlavních jídel. Jak moc je bezpečná, pokud se stravujete bezlepkově? Nedejte na to, co se o téhle žluté škrobové zelenině říká!

Chutná velmi sladce a je plná živin. Dobrou zprávou je, že mnoho lidí s citlivostí na lepek si kukuřici může bez obav užívat, pokud se vyhýbají výrobkům vyrobeným z přísad obsahujících lepek. Problémem však je a bude křížová kontaminace.

Je kukuřice na 100 % bez lepku?

Kukuřice neobsahuje lepek. Z tohoto důvodu je spousta bezlepkových produktů, jako jsou těstoviny, vyrobeno z kukuřice. Jenže jestli trpíte celiakií, je třeba dát si pozor. Pečlivě zkontrolujte štítky a seznamy přísad na jakémkoli kukuřičném produktu a zjistěte, zda kukuřice nebyla zpracována v zařízení nebo v továrně, kde je přítomen lepek. Co se týče kukuřičné mouky, tak by měla být bezpečná, ale i u ní platí stejné pravidlo (1). A jak je to s popcornem?

Kukuřičných zrn k televizi se nemusíte bát

Kukuřičná zrna vhodná pro přípravu popcornu k televizi jsou přirozeně bezlepková, takže doma žádné nebezpeční nehrozí, u popcornu v kině je to pochopitelně sporné. Člověk nikdy neví, s čím přišel do styku. Sluší se však uvést, že kukuřice jako taková obsahuje látku známou jako „kukuřičný lepek“ (gluten), ale s tím známějším a často propíraným má pramálo společného. Jedná se o vedlejší proteinový produkt při výrobě kukuřičného škrobu a jeho poměrně velkou část tvoří dusíkaté látky (2).

Není lepek jako lepek

Suma sumárum, obecně by konzumace kukuřice neměla představovat problém pro osoby na bezlepkové stravě, ale je důležité vědět, jak byla kukuřice připravena a zda existuje riziko křížové kontaminace. Na rozdíl od populárních mýtů není kukuřičný lepek problémem. Kukuřice jako taková je pak plná sacharidů, to zejména ve formě glukózy. Patří i k zásobárnám vitaminů B1, B3, B5, B9 a minerálních látek, konkrétně selenu, zinku, manganu nebo železa, což je důvod, proč je v bezlepkové stravě tak důležitá (3).

Použít ji můžete mraženou, konzervovanou i čerstvou, každá má něco do sebe. Taková vepřová žebírka s grilovanou kukuřicí či fazolové placičky s kukuřicí a mexickou omáčkou (obalené v kukuřičné mouce) patří k receptům, na kterých si pochutnávají nejen celialici.

Zdroje: (1) www.cs.wikipedia.org/wiki/Kukuřice, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538505/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6415862/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat