Pozvali jsme si na kobereček superpotraviny

16.08.2023 | Výživa

V oblasti výživy jsou superpotraviny velmi oblíbené a populární. Tyto výjimečné potraviny jsou oslavovány pro množství obsažených živin a kvůli jejich pozitivnímu vlivu na lidské zdraví. Jsou plné vitaminů, minerálů, antioxidantů a dalších důležitých látek. Jaké výhody má jejich konzumace a jak superpotraviny poznat?

Co definuje superpotravinu?

Pojem "superpotravina" je spíše marketingový termín používaný k označení potravin s mimořádně vysokým obsahem živin a potenciálními vlastnostmi podporujícími zdraví. Jsou obvykle bohaté na antioxidanty, které snižují riziko chronických onemocnění. (1)

Superpotraviny mají širokou škálu barev, tvarů a chutí. Existuje jich opravdová spousta a mezi ty nejpopulárnější patří následující druhy. Borůvky, jahody, maliny a acai jsou plné antioxidantů, vlákniny a vitaminů. Špenát, kapusta, mangold a brokolice jsou bohaté na vitaminy A, C, K a kyselinu listovou. Dodávají také železo, vápník a vlákninu, podporují zdraví kostí a posilují imunitní systém. (2)

Mandle, chia semínka, lněná semínka a vlašské ořechy nabízejí spoustu zdravých tuků, bílkovin, vlákniny a základních živin, které podporují zdraví srdce a kognitivní funkce. Tučnější ryby, jako je losos, makrela a sardinky, jsou zase vynikajícím zdrojem omega-3 mastných kyselin, které podporují zdraví srdce a mozkové funkce. (3)

Quinoa, oves, hnědá rýže a ječmen jsou plné vlákniny, vitamínů a minerálů, které podporují stabilní hladinu cukru v krvi a celkové zdraví. Pokud máte rádi výrazné chutě, určitě vás potěší, že mezi superpotraviny patří také kurkuma. Toto zlaté koření obsahuje kurkumin, silnou protizánětlivou látku, která může pomoci snížit riziko chronických onemocnění. (4)

Zdravotní přínosy superpotravin

Superpotraviny sice nejsou zázračným lékem, ale jejich zařazení do vyvážené stravy může přispět k celkovému zdraví a pohodě. Silné antioxidanty obsažené v superpotravinách posilují imunitní systém a snižují riziko infekcí a nemocí. Mnohé navíc podporují zdraví kardiovaskulárního systému tím, že snižují pravděpodobnost zánětů, zlepšují hladinu cholesterolu a regulují krevní tlak. (5)

Omega-3 mastné kyseliny a antioxidanty obsažené v některých superpotravinách podporují kognitivní funkce a mohou pomáhat chránit před zhoršováním těchto funkcí souvisejících s věkem. Navíc ty druhy, které jsou bohaté na vlákninu a prebiotika vyživují prospěšné střevní bakterie, podporují zdravý střevní mikrobiom a trávení. (6)

Zdroje: (1-6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8628624/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat