Kuchařka rychlých a zdravých jídel

30.07.2023 | Výživa

Chcete ušetřit čas v kuchyni a přitom připravovat chutná a zdravá jídla? Vaření rychlých a zdravých jídel je zcela možné a může vám ušetřit čas i peníze. Ať už si připravujete jídlo na celý týden, nebo připravujete rychlou rodinnou večeři, existuje spousta osvědčených receptů.

Klíčem jsou správné suroviny

Než začnete vařit, začněte tím, že si připravíte suroviny. Připravte si všechny nástroje, koření a ingredience, abyste měli vše na dosah, až začnete vařit. Zkrátíte tak čas strávený hledáním věcí a snížíte možnost, že uprostřed přípravy jídla na ingredience zapomenete. (1)

Pokud jde o nákup potravin, snažte se vše plánovat dopředu, abyste z nákupu vytěžili co nejvíce. Držte se seznamu potravin a snažte se nakupovat položky, které jsou univerzální a lze je použít ve více receptech. Ušetříte si tak čas při rozhodování, jaké ingredience do jídla potřebujete. (2)

Vždy se ujistěte, že máte v kuchyni základní suroviny pro přípravu zdravých a chutných jídel. Zásobte se základními surovinami, jako jsou oleje, koření, čerstvá zelenina, těstoviny, obiloviny a bílkoviny. Získáte tak základní suroviny, které potřebujete k přípravě zdravého jídla. (3)

Promyslete si jídlo předem. Pokud si naplánujete tři jídla denně na celý týden, můžete si být jisti, že máte potřebné ingredience. Jídla můžete zefektivnit použitím stejných surovin pro více pokrmů. Například grilované kuře můžete jeden večer podávat v salátu a druhý večer jako přílohu k zapečeným bramborám. (4)

Využívejte spotřebiče, jako je pomalý nebo tlakový hrnec, abyste si přípravu jídla urychlili a usnadnili. Pomocí pomalých hrnců a tlakových hrnců lze často připravit stejný pokrm za mnohem kratší dobu. Skvěle se také hodí pro přípravu pokrmů z jednoho hrnce, jako jsou polévky a dušená jídla. (5)

Zkuste do přípravy jídla zapojit i rodinu. Děti mohou pomáhat s menšími úkoly, jako je mytí a krájení zeleniny, zatímco dospělí se mohou ujmout složitějších úkolů, jako je vaření. Díky společné práci může být vaření mnohem rychlejší a pro všechny zábavnější. (6)

Nápady na zdravé a rychlé recepty

Prvním zdravým jídlem, které můžete připravit ve spěchu, je zeleninový wrap. Vše, co potřebujete, je celozrnný wrap, jakákoli zelenina, kterou máte v lednici nebo ve spíži, nějaké koření a trochu kuřecího masa. Začněte tím, že si předehřejete troubu na 180 stupňů. Mezitím nakrájejte zeleninu, kterou máte rádi – papriku, cibuli, rajčata atd. Zeleninu položte na wrap a posypejte ji kořením – například oreganem, kmínem –čímkoli, co máte doma. Přidejte trochu trhaného kuřecího masa, obal srolujte jako burrito a vložte ho na 10–15 minut do trouby. Po upečení bude wrap pěkně křupavý. (7)

Dalším rychlým a zdravým jídlem je quinoa se zeleninou. Začněte propláchnutím 1 šálku quinoy v cedníku, abyste odstranili veškeré zbytky nebo nečistoty. Ve středně velkém hrnci přiveďte k varu 1 šálek vody. Po dosažení varu přidejte quinou a snižte teplotu na minimum. Přikryjte hrnec a vařte na mírném ohni 15 minut. Jakmile je quinoa uvařená, načechrejte ji vidličkou a dejte stranou. V samostatné pánvi rozehřejte 1–2 lžíce olivového oleje. Přidejte libovolnou zeleninu, například cuketu, mrkev, houby, cibuli atd. Zeleninu restujte do změknutí, asi 5–10 minut. Smíchejte uvařenou zeleninu s uvařenou quinoou a můžete se dát do jídla. (8)

Zdroje: (1-6) https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/healthy-cooking-tips, (7-8) www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/quick-and-healthy-recipes






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat