Nejzdravější potraviny pro každou fázi vašeho měsíčního cyklu

Co jíst během menstruace? Všechno, co poskytuje antioxidanty. A na co se zaměřit, jakmile krvácení skončí? Možná byste nevěřila, jak je správný jídelníček důležitý!

Každá menstruující žena si moc dobře uvědomuje, jak se její tělo, nálada a celkové rozpoložení v průběhu měsíce mění. Jen málokterá ale ví, že na intenzitu příznaků a prožívání všech fází cyklu mají konzumované potraviny hodně zásadní vliv.

A zase ty hormony!

Přirozené hormonální výkyvy, ke kterým dochází, zasahují do různých aspektů metabolismu, a to včetně jeho rychlosti, citlivosti na inzulin a regulace chuti k jídlu. Od estrogenu a progesteronu, tedy hormonů zapojených do menstruačního cyklu, odvíjí i výdej energie a využití přijímaných makroživin, což může mít dopad na kontrolu hmotnosti i psychiku. Jak se tedy ukázkově stravovat? Kalendář napoví!

Menstruace vyžaduje antioxidanty

Začněme hned u menstruace, tedy u fáze aktivního krvácení. Tělo během ní produkuje nadbytek volných radikálů, jež velkou měrou přispívají k bolestem, křečím a obecnému nepohodlí, vysvětluje výše jmenovaná odbornice. A právě proto je důležitý zvýšený příjem antioxidantů, které tyto radikály neutralizují, čímž tlumí nepříjemné menstruační bolesti i oxidační stres. Báječným antioxidačním zdrojem je listová zelenina, dále pak celozrnné výrobky, batáty, zelí a ořechy.

Folikulární fáze chce sacharidy

Jakmile krvácení skončí, přichází folikulární období. Začínají se vyvíjet vajíčka, ovšem dozraje pouze jediné, načež se následně v dalším stadiu – ovulaci, uvolní. Právě teď je organismus při spalování tuků mnohem efektivnější, a to vlivem zvýšené citlivosti na inzulin. To poskytuje příležitost konzumovat sacharidy, jež budou využívány jako energie a nikoli zásobárna tuků. Expertka Brea Lofton tedy doporučuje hnědou rýži, oves, luštěniny, ovesné vločky a ovoce bohaté na vlákninu. Mimochodem, s těmito potravinami by se prý mělo pokračovat i během ovulace, neboť zlepšují náladu i celkové pohodlí.

Luteální fáze potřebuje vitaminy skupiny B

Luteální fáze začíná společně s ovulací a končí s příchodem další menstruace. Protože se už zase objevují obtěžující příznaky PMS, je třeba navýšit hladinku vitaminů skupiny B, které tyto symptomy pomáhají mírnit. Zaměřte se tedy na cizrnu, tučné ryby, drůbeží maso, mléčné výrobky, brambory, hrášek a kukuřici..

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7353339/ - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat