Zdravým tukům se rozhodně nevyhýbejte

Po tuku se tloustne. Pokud tomuto tvrzní věříte, asi vás překvapí, že tuk má pro tělo úžasné a zdraví prospěšné vlastnosti.

Tuky, nazývané také lipidy, jsou pro nás lidi důležité, protože slouží jako zdroj energie, jsou stavebním kamenem našich tělesných buněk, používají se jako hřejivá izolační vrstva pod kůži a nosiče vitaminů rozpustných v tucích E, D, A a K. Proto by podle doporučení mělo 30 procent denního energetického příjmu pocházet z tuků.

V každodenním životě se často setkáváme s nasycenými mastnými kyselinami a na nenasycené mastné kyseliny se zapomíná. Proto jsme pro vás sestavili seznam deseti zdrojů zdravých tuků, které mají buď vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, nebo kromě tuku obsahují další zdraví prospěšné složky:

Vlašské ořechy

I přes vysokou energetickou hustotu jsou vlašské ořechy skuteční pomocníci zdraví. Vlašské ořechy souvisejí se zlepšením hladiny cholesterolu a pozitivním vlivem na kardiovaskulární zdraví, zejména u žen. Obsahují mnoho (poly)nenasycených mastných kyselin a mají dobrý poměr omega-6 a omega-3 mastných kyselin. To zase snižuje zánět, který je nedílnou součástí mnoha onemocnění. 

Jogurt 

Jogurt nabízí užitečné mikroorganismy pro naše střeva: bakterie mléčného kvašení. Ty podporují zdravé trávení a stimulují náš imunitní systém ve střevech. Zejména „pravý“ přírodní jogurt, který chutná trochu kysele, nabízí těchto probiotik ještě více než běžný jemný jogurt.

Olivový olej

Jeho antioxidační polyfenoly podporují fungování HDL cholesterolu v krvi tím, že pozitivně ovlivňují velikost částic a stabilitu. Olej je navíc součástí zdraví prospěšné středomořské stravy a při konzumaci oleje byly pozorovány příznivé účinky na geny podílející se na kardiovaskulárních onemocněních a rakovině. Zdá se, že složky v nich obsažené, jako je kyselina olejová a vitamin E, také brání předčasnému stárnutí buněk.

Lněné semínko

Lněné semínko díky vláknině, kterou obsahuje, zabraňuje zácpě. Udržuje stabilní krevní tlak a má velmi dobrou rovnováhu omega-6 až omega-3, což snižuje záněty v těle. Konzumace oleje prospívá také pleti.

Avokádo

I když se jedná o ovoce, je v něm více tuků než sacharidů. Mezi nimi je mnoho nenasycených mastných kyselin a zdraví prospěšná kyselina olejová. Konzumace avokáda má mimo jiné pozitivní vliv na hladinu cholesterolu v krvi.

Sýr 

Sýr je velmi bohatý na bílkoviny a může přispět ke snížení hmotnosti nebo udržení tělesné hmotnosti prostřednictvím dlouhodobé sytosti. Kromě toho je konzumace sýrů spojena se snížením kardiovaskulárního rizika.

Losos

Losos patří mezi tučné ryby, které poskytují mnoho nenasycených mastných kyselin. Protizánětlivé omega-3 mastné kyseliny předcházejí infarktu nebo mrtvici. Ale nejen to –⁠ pomáhá zlepšit depresi a snižuje riziko demence.

Vejce

Lidé se konzumaci vajec často vyhýbají ze strachu z vysokého obsahu cholesterolu. Do našeho těla se však vstřebá jen malá část cholesterolu, který sníme, a proto mají vejce minimální vliv na hladinu cholesterolu v krvi. Navíc jsou plné bílkovin, železa, zinku a vitaminu B.

Řepkový olej

Řepkový olej je dalším olejem s vynikajícím poměrem omega-6 a omega-3 mastných kyselin a poskytuje vysoké hladiny esenciální kyseliny alfa-linolenové. Na jedné straně se tak snižuje zánět v těle a na druhé straně riziko rozvoje kardiovaskulárních onemocnění. Tento olej také poskytuje vitamin E. Spolu s karotenoidy působí jako antioxidant a lapač volných radikálů, zachycuje volné radikály v těle a chrání naše buňky před poškozením. Tímto způsobem se zpomaluje stárnutí buněk a předchází se kardiovaskulárním onemocněním. 

Hořká čokoláda 

To, co zpočátku vypadá jako překlep, je ve skutečnosti pravda –⁠ jedná se však pouze o čokoládu se 70 procenty kakaa. Konzumace hořké čokolády může chránit před poškozením kůže sluncem, snížit riziko onemocnění koronárních tepen a snížit krevní tlak.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK218759/ - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat