Nápoj 2v1, který prospívá pleti a navozuje spánek

08.05.2023 | Výživa

Pokud hledáte nový rituál, který vám pomůže uklidnit se před spaním, spolehněte se na zlaté mléko. A dobrá zpráva navíc? Těžit z něj bude i pokožka!

Zlaté mléko je teplý, ajurvédský nápoj a zároveň dokonalý doplněk každého relaxačního večerního režimu. Kdo ho pije, ví, že uklidňuje tělo i mysl, problémy odsouvá do pozadí a vyzývá tak celou bytost k relaxaci a slastnému bytí. Pokud do něj přidáte i něco navíc, podpoříte nejen svůj psychický stav, ale i pleť.

Zlaté mléko s extra přednostmi

Většinu výhod zlatého mléka souvisejících s krásou můžeme připsat kurkumě (hlavní složce nápoje). Bylo zjištěno, že kořen kurkumy a její hlavní bioaktivní sloučenina, kurkumin, mají spoustu antioxidačních vlastností, které pomáhají chránit pokožku před volnými radikály, jako jsou látky znečišťující životní prostředí (1).

Tyto antioxidační schopnosti z kurkumy dělají i speciální rozjasňovač pleti, a to jak při požití, tak i při místní aplikaci (proto jsou kurkumové pleťové masky v mnoha kulturách tak oblíbené). Kurkuma brání produkci prozánětlivých genů, a proto může nabídnout ještě větší přínos.

Nyní, pokud chcete své zlaté mléko milující pokožku ještě více „vytunit“, můžete do směsi přidat odměrku kolagenového prášku. Kolagenový doplněk podle studií zlepšuje hydrataci, elasticitu a hustotu pokožky (2). Pak už nápoj bude naprosto dokonalý. A jak je to s receptem?

Suroviny potřebné pro večerní nápoj

Připravte si 1 šálek mléka dle výběru (kokosové mléko je o něco sladší!), 1 lžičku prášku z kurkumy, 1 odměrku neochuceného kolagenu a špetku černého pepře. Mezi volitelné položky pak patří špetka mleté skořice, mletý kardamom, troška medu nebo lžička kokosového oleje

Všechny ingredience smíchejte dohromady. Můžete použít stolní nebo ponorný mixér, pokud jej máte. Nápoj zahřejte v hrnci na sporáku a nechte probublávat na mírném ohni (nenechejte vařit) asi 15 minut. Vymazlené zlaté mléko přelijte do svého oblíbeného hrnečku a užívejte si zasloužený okamžik pohody.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7694612/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6835901/, názor autora - zbytek článku






Celkem 2 komentářů

Čadilová Edita
09.05.2023

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat