Cheat day krok za krokem

07.05.2023 | Výživa

Ve světě fitness každý čas od času ve stravě podvádí. Někdo častěji a někdo spíše méně. Není reálné si myslet, že už se nikdy nedotknete svých oblíbených potravin. Právě z tohoto důvodu byly vynalezeny tzv. cheat days, tedy dny, kdy se smí jíst cokoli, bez ohledu na kalorickou hodnotu jídel. Jak to ale správně udělat, aby tento koncept správně fungoval, a jaké výhody může přinést?

Co je to cheat day

Cheat days patří  mezi oblíbené dny snad všech dietářů i fitness nadšenců. Znamenají totiž volnost jíst to, na co má člověk chuť bez ohledu na kalorickou hodnotu jídel, ale jen v předem stanovené dny. Cheat day je den, kdy si dopřejete potraviny, které jsou pro vás obvykle nepřípustné a je to způsob, jak se odměnit za dodržování diety, který vám může pomoci udržet si motivaci. (1)

Zároveň mohou být skvělým způsobem, jak rozbít monotónnost přísné diety, a dají vám něco, na co se můžete těšit. Jídlo, které vám opravdu chutná, také pomůže zlepšit náladu a poskytne tolik potřebný odpočinek pro tělo i mysl. Zní to sice krásně, ale všechno má své limity a pravidla. (2)

Čemu se vyhnout

Příliš časté cheat days mohou vést ke změnám ve zvyklostech stravování a zapříčinit nechtěné přibývání na váze. Proto je důležité dávat pozor na velikost porcí a ujistit se, že to s jídlem nepřeháníte. Zbytečně se přejíst, až je vám skoro špatně, nebude pro vaše tělo vůbec dobré. Pravděpodobně se další den budete cítit těžcí a nafouklí, což může zapříčinit nechuť k pohybu a únavu.  Ideálním řešením je ujistit se, že se váš cheat day stále počítá jako den, kdy do těla dostanete dostatek správných živin. (3)

Celkově není dobré to přehánět s velikostí porcí a přílišným kombinováním potravin s vysokou kalorickou hodnotou. Zkrátka se vyhnout konceptu All You Can Eat a držet se v rozumných mezích. (2)

Jak na to

Ze začátku je dobré si ujasnit, jak často budete ctít cheat day do vaší rutiny zařadit. Obecně se doporučuje dopřát si cheat day jednou týdně nebo jednou za dva týdny. To vám umožní vychutnat si jídla, která máte rádi, bez pocitu viny a počítání kalorií. Nicméně tyto dny mají být odměnou, nikoli výmluvou k přejídání. Může se také stát, že koncept celého dne nebude vyhovovat všem a bude potřeba si pravidla trochu upravit. Příkladem jiné alternativy stravování je metoda 80/20, kdy 80 % jídla konzumovaného v průběhu dně tvoří zdravé a nutričně vyvážené pokrmy a 20 % to, co máte rádi. Hlavně je potřeba si jídlo užívat a nestresovat se příliš ohledně toho, co jíte. (4)

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5579612/, (2) Názor autora, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30144490/, (4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9357326/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat