Při dietě se sacharidů nevzdávejte

Jaký je rozdíl mezi sacharidy, které jsou obsažené v zelenině, luštěninách a zpracovaných potravinách? A proč nejsou tak škodlivé, jak si možná celá léta myslíte?

Už od samých prvopočátků Atkinsovy a keto diety se na sacharidy pohlíží jako na něco, co je při hubnutí, redukci váhy a vlastně i zdravém životním stylu naprosto nepřijatelné a nežádoucí. I vy se jim snažíte vyhýbat, abyste vysněných křivek dosáhli co nejdříve? Tak jistě, sezona plavek klepe na dveře. Jenže co když to nepřinese žádný valný efekt?

Nastává nová éra. Sacharidová!

Potvrzeno. Sacharidy opravdu nejsou úhlavním dietním nepřítelem, což uvádějí i poznatky četných a na sobě nezávislých výzkumů (1). Ty naznačují, že lidé, kteří jejich příjem výrazně omezí, zhubnou ve srovnání s jedinci na vyvážené stravě maximálně o jeden kilogram navíc. A to vážně není žádná sláva. Tak proč se jich tedy vzdávat, když to nejenže není nutné, ale dokonce i zcela nefunkční?

Konec s předsudky jednou provždy

Je hodně věcí, o kterých se mezi dietáři příliš často nemluví. První a hodně důležitou informací je, že zastarale nazývané uhlohydráty bývají preferovaným zdrojem energie lidského mozku, tudíž jejich vynechání může omezit jeho pohodu i aktivitu. Rovněž je třeba připomenout, že ne všechny sacharidy jsou si rovné. Zatímco ty „zdravé“, které se běžně vyskytují v celozrnných výrobcích, ovoci, zelenině a luštěninách, jsou při redukčním režimu vřele doporučovány, za ty méně prospěšné se pak považují sacharidy, které lze najít v bílém pečivu, sladkých perlivých nápojích a zpracovaných potravinách (2). Takže první pravidlo tedy zní? Nikdy je neházet do stejného pytle! A pokud opravdu trváte na tom, že sacharidy z jídelníčku raději úplně vyloučíte, měli byste vědět, že nízkosacharidové diety vedou k nutričním deficitům, které negativně působí na hubnutí i zdraví (3).

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35088407/, (2) www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/carbohydrates/#:~:text=Carbohydrates provide the body with,bodily functions and physical aktivity, (3) www.cambridge.org/core/journals/proceedings-of-the-nutrition-society/article/low-and-reduced-carbohydrate-diets-challenges-and-opportunities-for-type-2-diabetes-management-and-prevention/4FCA518B172DA8AB724A2CD025984B91






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat