Dodejte si energii každým soustem

Cítíte se už po pauze na oběd malátní a unavení a vůbec nejste schopni pokračovat v soustředěné práci ještě půl dne? Není pochyb o tom, že se to stává každou chvíli. Prozradíme vám potraviny, které vám dodají novou energii a navíc vás udrží v kondici.

Abychom získali více energie, je třeba zásoby doplňovat pestrým výběrem potravin. Obzvláště komplexní sacharidy, vysoký podíl vlákniny, potraviny bohaté na bílkoviny a zdravé omega-3 mastné kyseliny dodají tělu dostatek energie dlouhodobě. 

Avokádo

Je to opravdu zázračná droga, pokud jde o dobití baterií a zvýšení absorpční kapacity: avokádo dodá mozku a nervům velké množství energie a obsahuje velké množství cenných látek. Především vitamíny B1 a B6, vitamín E, kyselina listová, draslík, hořčík, železo, měď a lecitin dělají z ovoce něco velmi výjimečného. Zejména lecitin údajně zvyšuje koncentraci a aktivuje mozkové buňky.

Zelený plod je bohatý na mononenasycené a omega-3 mastné kyseliny, které mají pozitivní vliv na kardiovaskulární systém. Vzhledem k vysokému obsahu tuku však již 1 porce, tedy polovina ovoce, obsahuje kolem 200 až 250 kalorií.

Banán

Banán dodá tělu rychlou energii. To se vyplatí mimo jiné s ohledem na sportovní aktivity. Hořčík obsažený v banánu je důležitý pro naše svaly a chrání před případnými křečemi. Velmi zralé banány obsahují až 23 procent cukru, tedy sacharidů, které se rychle dostávají do krve. Méně zralé banány poskytují více škrobu. Díky ideální kombinaci rychle stravitelného cukru, „pomalého“ škrobu a cenné vlákniny vás banány nejen rychle, ale také udržitelně zasytí.

Borůvky

Borůvky jsou výbornými lapači volných radikálů a díky obsaženým antioxidantům jsou geniální zdroj energie zvyšující duševní výkonnost. Složka myrtillin udržuje cévy elastické a tím také předchází kardiovaskulárním onemocněním. 

Fazole

Vitamin B1, který se nachází ve fazolích, pomáhá metabolizovat živiny, zejména sacharidy, z naší potravy a přeměňovat je na energii. Kromě toho vitamin B1 podporuje naše nervové funkce.

Brokolice

Zelenina je skvělým lapačem volných radikálů. Studie prokázaly, že brokolice je bohatá na sirné látky a betakaroteny. Takzvané antioxidanty zneškodňují pro tělo nebezpečné volné radikály a mohou tak aktivně podporovat tělesné buňky a imunitní systém. 

Vysoký obsah vitaminu B5 přispívá ke zvýšení duševní výkonnosti. Vitamin je pro tělo nepostradatelný pro energetický metabolismus a syntézu neurotransmiterů a hormonů.

Vejce

Vejce jsou lepší než jejich pověst. Kromě cholesterolu obsahují spoustu bílkovin, které lidský organismus dokáže báječně využít. Vejce dále obsahují tuk, vitaminy A, D, E a K, vitaminy skupiny B a minerální látky. Každý, kdo si jde večer po práci zaběhat a pak si dá smažené vejce, může profitovat z proteinového nakopnutí. 

Vysoce kvalitní zdroj bílkovin lze proto často využít ve výživě pro více energie. Díky stimulovanému metabolismu, podpoře budování svalů a produkci hormonu štěstí serotoninu je lze efektivně využívat každý den. 

Plody goji

Říká se o nich, že dodávají energii a podporují kardiovaskulární systém. Bobule goji jsou skutečnou superpotravinou. Červené bobule mají pověst ovoce chránících buňky, protože obsahují více vitaminu C než pomeranče a značné množství vitaminu A. Sekundární rostlinné látky betain, které jsou v nich také obsaženy, prý podporují paměť a růst svalů.

Zelený čaj

Zelený čaj má svůj tradiční původ v Číně. A není tajemstvím, že čajové lístky mají pro tělo mnoho zdravotních přínosů. Třísloviny vážou kofein, čímž se stimulační vlastnosti postupně uvolňují, a proto je lze pociťovat dlouhodobě. Sekundární rostlinné látky a silice posilují imunitní systém, podporují trávení a také zvyšují spotřebu energie. 

Káva

Klasika, pokud jde o rychlé doplnění energie: Káva poskytuje více antioxidantů než černý čaj, ale je oblíbená hlavně kvůli obsahu kofeinu. Horký nápoj malinko zvyšuje krevní tlak – proto má účinek na zvýšení výkonu a stimuluje mozkovou činnost. Nemělo by to však být více než čtyři šálky denně, dlouhodobá konzumace může mít negativní účinky na zdraví.

Ořechy

Ořechy jsou plné vitaminů skupiny B, minerálů, antioxidantů a neurotransmiteru cholinu. Ty jsou určené k prevenci nervozity a nízké koncentrace. Ořechy jsou také bohaté na nenasycené mastné kyseliny, které podporují náš kardiovaskulární systém. Zvláště prospěšné jsou lískové ořechy, mandle a pistácie. Ani zde byste to však neměli přehánět: Ořechy obsahují poměrně velké množství tuku.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4030645/ - celý článek






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat