Výživové mýty, které se nám stále derou do hlavy

Je pravda, že potraviny s vysokým obsahem tuku jsou špatné? Musíte se vyhýbat sacharidům, pokud chcete zhubnout? Mají vegani a vegetariáni nedostatek bílkovin?

Mýty kolují o ledasčem. My si bereme na paškál ty výživové! Čemu stále věříme?

Superpotraviny jsou exotické a drahé

Chia semínka, matcha prášek nebo bobule goji – exotické superpotraviny jsou v módě. Slavné superpotraviny se však často dovážejí ze vzdálených zemí a ujdou dlouhou cestu, než skončí na pultech našich supermarketů.

Existují místní potraviny, které jsou stejně bohaté na minerály a vitaminy jako exotické superpotraviny. Ty jsou navíc často levnější a vzhledem ke kratším přepravním trasám i ekologičtější. Klíčem ke zdravé stravě není superpotravina, ale rovnováha.

Vegetariáni a vegani nejedí dostatek bílkovin

Bílkoviny patří spolu s tuky a sacharidy mezi makroživiny a jsou nezbytnou součástí výživy. Jsou důležitými stavebními kameny v našem těle. Maso, ryby, vejce a mléčné výrobky jsou vynikajícími zdroji bílkovin. Pro vegetariány má smysl jíst sýr, tvaroh, mléko a podobně, stejně jako vejce, aby pokryli svou denní potřebu bílkovin.

Luštěniny, ořechy, celozrnné produkty, olejnatá semena jako lněné semínko nebo brambory jsou rostlinné potraviny, které obsahují dostatek bílkovin. Díky pestré stravě a cílené kombinaci různých zdrojů rostlinných bílkovin lze denní potřebu bílkovin pokrýt i bez živočišných potravin.

Abyste zhubli, musíte se vzdát sacharidů

Jedním z nejrozšířenějších dietních mýtů je, že přibíráte ze sacharidů. Ale žádná studie to zatím přímo nepotvrdila. Chcete-li zhubnout, musíte přijmout méně kalorií, než vaše tělo spálí.

Úspěšně hubnout můžete jak s vysokosacharidovou dietou, tak s nízkosacharidovou dietou. Má smysl vyhýbat se sacharidům s krátkým řetězcem, které se nacházejí ve sladkostech, výrobcích z bílé mouky, slazených nápojích nebo polotovarech, protože spouštějí výkyvy krevního cukru a tím i zvýšený hlad. Nic však nebrání tomu, abyste si vychutnali sacharidy s dlouhým řetězcem v podobě zeleniny, ovoce, celozrnných výrobků nebo luštěnin.

Přírodní cukr není cukr

Stále více lidí se obejde bez rafinovaného cukru a místo toho volí údajně zdravější alternativy, jako je med, agávový sirup nebo javorový sirup. Dává to smysl, nebo je to jen jeden z mnoha výživových mýtů?

Alternativní sladidla jako med nebo agávový sirup obsahují antioxidanty. Med má také účinek na posílení imunity. Přesto i alternativní sladidla obsahují spoustu kalorií a naše tělo je metabolizuje stejně jako klasický bílý cukr. Nejzdravější způsob konzumace cukru je ve formě čerstvého ovoce, které má vysoký obsah vitaminů, minerálů a vlákniny.

Potraviny s vysokým obsahem tuku jsou špatné

Je pravda, že tuk s devíti kaloriemi na gram obsahuje o pět kalorií více než bílkoviny a sacharidy. Není však správné říkat, že potraviny s vysokým obsahem tuku škodí vašemu zdraví. Zde je třeba rozlišovat, o jaký tuk jde.

Tuk je součástí zdravé a vyvážené stravy. Ve skutečnosti je životně důležité, aby lidé konzumovali polynenasycené omega-3 a omega-6 mastné kyseliny ve stravě, protože si je sami neumí vyrobit. Nezdravé tuky, které jsou špatné pro vaše zdraví, jsou známé jako trans-tuky. Zvyšují škodlivý LDL cholesterol a snižují zdravý HDL cholesterol.

Sacharidy a bílkoviny by se neměly jíst společně

Výživový mýtus, že byste neměli jíst různé potraviny společně, přetrvává již několik desetiletí. 

Neexistují žádné vědecké důkazy, že by tělo mělo problémy s trávením bílkovin a sacharidů současně. Jídlo by naopak mělo být co nejpestřejší. Kombinace bílkovin, tuků a sacharidů dodává tělu četné živiny, zabraňuje prudkému nárůstu krevního cukru a zasytí na dlouhou dobu.

Sója obsahuje ženské hormony

Je pravda, že mužům rostou prsa, když jedí sóju? Zvyšuje sója riziko vzniku rakoviny? Sója obsahuje sekundární rostlinné látky, tzv. fytoestrogeny, které mají podobný účinek jako ženské pohlavní hormony, estrogeny, a pomáhají při menopauze.

Sója však nemá žádný vliv na růst prsou u mužů. Předpoklad, že sója zvyšuje riziko rakoviny, se zatím nepotvrdil.

Být hubená znamená, že jste zdravá

Zdá se, že v naší společnosti se každý snaží být hubený a vypadat jako modelky v médiích. Je ale zdravější být hubená než mít pár kilo na bocích navíc?

Těžká podváha je stejně nezdravá jako těžká nadváha a zvyšuje riziko úmrtí. Zdravou váhu lze odhadnout pomocí obvodu pasu. Nebezpečí rozvoje rizikových faktorů kardiovaskulárních onemocnění začíná u žen s obvodem pasu nad 80 centimetrů. Kvocient obvodu pasu a obvodu boků a také index tělesné hmotnosti jsou také vhodnými měřítky pro stanovení zdravé hmotnosti. Pro zdraví je zvláště důležitý zdravý životní styl s dostatkem spánku, dostatkem pohybu a vyváženou stravou.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8623929/ - celý článek






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat