Nenásilné snížení velikosti porcí

Díky vodě se velikost porcí dá snížit na to tata. Stejný účinek má ale i káva nebo čaj. Pokud si to chcete pojistit ještě víc, vsaďte na modré nádobí.

Zvýšení fyzické aktivity plus snížení kalorického přijmu rovná se štíhlejší proporce. Ano, tento „matematický příklad“ v podstatě odhaluje hlavní zásady úspěšné diety. Když jde o shazování nadbytečných kilogramů, řada lidí nemá se sportem problém. Ten nastává až u stolu, a to při pohledu na ochuzený poloprázdný talíř. Jak nenásilně a nenápadně snížit velikost porcí, aby byl žaludek spokojený i s omezeným množstvím jídla? Jděte na to vědecky!

Více vody, méně hladu

Vypít větší sklenici vody? To byste měli udělat ještě před tím, než usednete k obědu či večeři. Nejde ani tak o plnění pitného režimu, i když ten je v redukčním režimu pochopitelně také důležitý. Studie (1) publikovaná v časopise Journal of the American Dietetic Association prokázala, že lidé, kteří před jakýmkoli jídlem vypijí 500 ml vody, jedí o 13 procent menší porce, aniž by si na to nějak stěžovali. Zkrátka jim malý příděl bohatě stačí! Co ještě se dá udělat?

Modrá je dobrá 

Na jaké modře zbarvené potraviny, tedy kromě borůvek a švestek, si vzpomenete? Aha! Na žádné, viďte? Modrá barva přirozeně potlačuje chuť k jídlu, proto si ji mysl s žádným chutným pokrmem spojovat ani nemůže. Využijte této skutečnosti a pořiďte si talíře ve zmíněné barvě. Dost možná toho pak zkonzumujete mnohem méně (2)! A vůbec, nedali byste si kávu?

Kofein má nečekané pozitivum

Není to jen modrá barva, chutě k jídlu potlačuje i kofein. Tedy alespoň podle studie (3) zveřejněné v magazínu International Journal of Food Sciences and Nutrition. Její poznatky poukazují na to, že ovlivňuje vyprazdňování žaludku i hormony, které jsou zodpovědné za pocity hladu a sytosti. Kofein navíc urychluje spalování kalorií a zabraňuje ukládání tuků, je tedy dvojnásob užitečný. Ať už mu půjdete naproti prostřednictvím kávy nebo čaje, ideální načasování je zhruba hodina před hlavním chodem.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18589036/, (2) www.people.vcu.edu/~djbromle/color-theory/color01/Relationship-Between-Food-and-Color-Kalim-Hussaini.html, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17023692/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat