Při hubnutí převyšuje úprava jídelníčku nad cvičením

O hodně více cvičit? Nebo spíš méně jíst? Co přinese lepší a rychlejší hubnoucí výsledky? Budete se možná divit, ale sport a strava si nevedou tak úplně stejně!

Odborníci nám neustále připomínají, že abychom se zbavili přebytečných kilogramů a udrželi si optimální váhu, musíme zdravě jíst a pravidelně cvičit. Přes to vlak nejede! Vážně ale mají oba tyto faktory úplně stejný efekt? Co když jeden nad druhým převyšuje?

Sladké? To je naprosté tabu!

Asi není těžké uhodnout, co zabere více drahocenného času i pečlivě nastřádané energie. Odolat kousku toho lahodně vypadajícího čokoládového dortu, nebo se celé hodiny potit v posilovně a zvedat tam těžké činky? Odpověď zná asi každý – je snazší se přebytečným kaloriím vyhýbat, než se jich později zbavovat. Úprava jídelníčku je tedy rozhodně o něco jednodušší. A vlastně – nejen to. Poznatky jisté nedávné studie (1) informují o tom, že lidé, kteří se od nezdravých potravin drží dál, hubnou lépe a rychleji ve srovnání s těmi, co zvýší frekvenci i intenzitu cvičení, ale častěji gastronomicky zhřeší. Další výzkum (2) zase prokázal, že jedinci, kteří absolutně nemění své stravovací návyky, ale každý den si přidají o 30 minut sportu navíc, jsou k přibírání paradoxně náchylnější. Jak je to možné? To je fyzická aktivita snad nějak neefektivní?

Jdu cvičit, tak se přece můžu přejíst!

Odborníci (2) se domnívají, že o poznání větší množství hodin trávených v posilovně působí spíše kontraproduktivně. Vysoké procento lidí se totiž mylně domnívá, že když se chystají cvičit, mohou sníst prakticky cokoli a v jakékoli porci, protože získané kalorie zase spálí. Ale tudy prý cesta rozhodně nevede. Únava spojená s náročným cvičením jen zvýší riziko přejídání a „přemluví“ ke konzumaci nezdravých jídel. Při hubnutí je tedy klíčové spárovat pohyb s vyváženou stravou, která je v tomto případě o trochu důležitější, upozorňují experti. Změní tato informace váš dosavadní fitness režim, nebo si to stejně uděláte po svém?

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3268700/, (2) www.peerj.com/articles/1250.pdf






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat