Zastavte chuť na nezdravé jídlo

13.09.2022 | Výživa

Říká se, že nový rok začíná v září. Všechny povinnosti okolo začátku školní docházky, kroužků a různých vzdělávacích kurzů dávají tušit, že právě tenhle měsíc je časem obnovy a výzev. I těch hubnoucích. Taky se snažíte o redukci váhy? Zastavte chutě na nezdravé jídlo!

Chuť na nezdravé jídlo, myšleno třeba na dortík z cukrárny nebo smažené a přesolené bramborové lupínky, je nejhorším nepřítelem toho, kdo drží redukční dietu. Zde je pět jednoduchých způsobů, jak podobné nutkání zkrotit – bez ztráty „kytičky“.

Pijte vodu

Žízeň se často zaměňuje s hladem nebo touhou po jídle. Pakliže vás přepadne mlsná, zkuste nejprve vypít sklenici vody a několik minut (pět až deset) počkejte. Jakmile touha pomine, jedná se o reálný signál, že ve skutečnosti šlo pouze o žízeň. Další výhodou je, že pití vody před jídlem může snížit chuť na jídlo jako takové, což napomáhá hubnutí (1).

Jezte více bílkovin

Bílkoviny neboli proteiny redukují chuť k jídlu a zabraňují přejídání, také se starají o to, aby se vaše břicho cítilo plné a spokojené. Bílkoviny můžete získat z rostlinných i živočišných zdrojů. Kupříkladu jedno středně velké vejce obsahuje asi 6 g bílkovin ve snadno stravitelné formě. I jogurt je skvělá potravina bohatá na bílkoviny. Kombinace kaseinu a syrovátkového proteinu je pro zahnání nežádoucích chutí víc než žádoucí (2)!

Zaměstnejte se

Když vás sužuje touha po něčem nezdravém, distancujte se od ní a zaměřte svoji pozornost jiným směrem. Můžete si naordinovat rychlou procházku. Nebo jít nakupovat. Změna myšlení a jiné prostředí vás rozptýlí. Pokud by se tak náhodou nestalo, začněte žvýkat lístky čerstvé máty. Tato harmonizující bylinka zahání pocity hladu a chutě. Nemáte-li mátu, kupte si mátové žvýkačky bez cukru (3).

Detailněji naplánujte své stravování

Pokud je to možné, snažte se naplánovat si jídlo na následující den nebo ideálně celý týden. Tím, že o svém stravování získáte větší přehled, zbavíte se faktorů spontánnosti a nejistoty a také se vyhnete extrémnímu hladu a nájezdům na ledničku. Pro jistotu po ruce vždy mějte „kápézetky“ (krabičky poslední záchrany) pro případ, že by vás chutě překvapily cestou do práce. Hodí se nepřislazované proteinové tyčinky, nakrájená zelenina v plastové krabičce či oříšky (3).

Dostatečně spěte

Vaši chuť k jídlu do značné míry ovlivňují hormony. Spánková deprivace přispívá k jejich kolísání a může vést ke špatné regulaci chuti k jídlu. Ve skutečnosti lidé, kteří spí méně jak sedm hodin za noc, vykazují až o 55 procent vyšší pravděpodobnost, že se stanou obézními (4). To nedopusťte!

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5084017/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/home/proteins, (3) názor autora, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6489488/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat