Nápoj z citronové trávy se vyplatí pít po litrech

Líbivá dekorace, aromatické kuchyňské koření, odpuzovač hmyzu i zázračné léčivo. Tohle všechno je citronová tráva, kterou můžete pěstovat i v truhlíku za oknem.

Lemongrass, vousatka, lenabatu, sereh nebo citronová tráva. Všechny tyto názvy patří netradiční bylině původem z Asie, kterou je možné bez větších problémů pěstovat i u nás, a to nejen na zahrádce, ale i na balkoně. Vděčná vám bude za slunné stanoviště, dobře propustnou hlinitopísčitou půdu a vydatnou zálivku (1). Nechcete tuhle krásku ubytovat doma i vy? Není to vůbec špatný nápad!

Kuchyňské ochucovadlo i odpuzovač hmyzu

Citronová tráva je známým nepřítelem útočícího hmyzu. Je tedy vítaným spolubydlícím! Využít se dá čerstvá i sušená, lze ji také zamrazit. Zachovají-li se správné postupy konzervace, ze svého výrazného aroma neztratí ani špetku. Při přípravě jídel se dá zužitkovat prakticky celá rostlina, jen je třeba mít na paměti, že jednotlivé části mají různou kvalitu a poněkud odlišný chuťový profil. Tato přísada skvěle doladí zeleninové saláty, polévky, omáčky, rýži a masové pokrmy. Báječně si rozumí také s rybami, mořskými plody a sladkými dezerty. Úžasně se doplňuje s česnekem, koriandrem, šalotkou, rozmarýnem a paprikou. A čaj z ní tvořený (2)? To je vůbec něco! Stačí jen nechat malé množství vylouhovat v horké vodě, poté scedit a přidat pár kostek ledu. Rázem je letní osvěžení na světě! Kromě toho, že s ním uhasíte žízeň, vám vylepší i zdraví.

Nevyčerpatelná studnice antioxidantů

Podle studie (3) publikované v magazínu Journal of Agriculture and Food Chemistry obsahuje citronová tráva hned několik antioxidantů, které dokáží v těle neutralizovat volné radikály, přičemž zabraňují dysfunkci buněk. Prokázány jsou i její antimikrobiální vlastnosti, které jsou přínosné pří léčbě ústních infekcí. Nelze opomenout ani to, že tato pronikavě vonící tráva také tlumí záněty, představuje prevenci rakoviny a harmonizuje rozhozené trávení. Odborníci poukazují i na to, že normalizuje krevní tlak, reguluje škodlivý cholesterol a jako spolehlivý detoxikační prostředek urychlující metabolismus podporuje hubnutí.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22430697/, (2) www.researchgate.net/publication/260230919_Effect_of_Lemongrass_and_Green_tea_on_blood_pressure_and_heart_rate, (3) www.pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf0479766






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat