Mýty ve zdravé výživě

30.12.2021 | Výživa

Jednou z nejvíce frustrujících věcí na zdravém stravování jsou všechny ty protichůdné informace o výživě, které najdete kolem sebe. Jedna studie říká, že tuky zvyšují riziko vašeho onemocnění, zatímco jiné výzkumy naznačují, že to riziko naopak snižuje.

Je to docela matoucí, a proto mrkněte na ty největší mýty, které ve výživě kolují.

Zmrazené ovoce a zelenina jsou méně výživné než čerstvé

Zmrazené ovoce a zelenina jsou zamrazené během několika hodin a všechny živiny zůstanou uzamčené uvnitř plodu. Samozřejmě pokud máme k dispozici čerstvé ovoce a zeleninu, tak je nejlepší sáhnout po nich, ale jahody, maliny ani hrášek k sehnání celoročně není, tak proč nemít po ruce to mražené.

Musíte očišťovat svoje tělo a provádět detox

Takovou činnost naše tělo dělá 24 hodin denně a nepotřebujeme k tomu pít několik dní jen ovocné šťávy, kokosovou vodu či celerový džus.

Musíte si počítat kalorie, pokud chcete zhubnout

Sníst 100 kalorií z dortíku, limonády nebo hranolků není stejné jako konzumace 100 kalorií zeleniny nebo hnědé rýže. Přestaňte honit kalorie a místo toho se soustřeďte na to, odkud je získáváte a na kalorický deficit.

Jeden typ diety je lepší než ostatní

Všechny dobré diety mají stejně charakteristické rysy. Je dobré mít na paměti, že každý z nás je unikát a každý máme své jedinečné potřeby. Nemusíme přijít hned na to, který způsob stravování je pro nás nejlepší. A to, že paleo dieta vyhovuje vaší kamarádce, která při ní shodila 5 kilo, neznamená, že to samé se bude dít i u vás.

Jíst tuky z vás učiní tlusťochy

Podle hojného množství výzkumů je opak pravdou. Ano, po balíčku chipsů opravdu hubnout nebudete, ale potraviny bohaté na esenciální mastné kyseliny, jsou pro vaše tělo přínosné. Nebojte si připravit jídlo z vajec, ryb, avokáda a ořechů. Navíc, pro ženské tělo je tuk nezbytný, protože na něm závisí celý hormonální systém.

Nejezte moc vajec, škodí to vašemu zdraví

Hlavně starší populace má skoro až fobii z vajec, protože se v jejich době říkalo, že vejce zvyšují cholesterol. Ve skutečnosti je to přesně naopak. Vajíčka jsou plná živin, protože z vejcí se líhnou kuřata a ta se musí z něčeho vyvíjet. V jednom vejci je cca 6 gramů bílkovin a 5 gramů tuků. 

Zdroj: Johanka Mo, https://foodnetwork.co.uk/search/?q=11-healthy-eating-myths-that-just-arent-true&utm_source=foodnetwork.com&utm_medium=domestic, https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/popular-food-and-nutrition-myths-you-shouldnt-believe/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Pstruh s rajčaty

(3 hlasů)

Lasagne

(2 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat