Zázrak jménem kolagen

08.01.2022 | Výživa

Všude možně se můžeme dozvědět, jaké má kolagen zázračné účinky, ale málokdo už ví, jak vybrat ten správný, aby měl co nejlepší účinky.

Na trhu můžeme najít nepřeberné množství kolagenů různých značek a složení. Vybrat si mezi jednotlivými produkty není vůbec jednoduché a nějakou dobu nám zabere. My pro vás máme nejčastější otázky, na které byste měli znát odpověď, a které by vás měly nasměrovat k pořízení právě toho nejlepšího. 

Druhy kolagenu

Existuje mnoho druhů kolagenu. Na trhu najdeme například kuřecí, vepřový, ale opravdu ten nejkvalitnější je právě kolagen z mořských ryb. Nenechte se ovšem uchlácholit pouze názvem mořský kolagen, i v něm můžeme hledat kvalitativní rozdíly. Nejkvalitnější kolagen u rybiček vzniká vysokou aktivitou a pohybem, proto jsou pro jeho získání nevhodnější mořské ryby, které mají možnost se ve vodě pořádně protáhnout. Pokud ryby nemají dostatek pohybu, jejich kolagen se nevytváří v takové kvalitě ani množství. Přirovnali bychom to ke slepicím. Dnes už každý ví, že slepice, která má volný výběh, snese kvalitnější vajíčka než slepice z klecového chovu.

Jasná volba

Další věc, na kterou je třeba se dívat při výběru kolagenu je, zda jde o nativní kolagen, nebo hydrolyzovaný kolagen neboli kolagenní peptidy. Nativní kolagen je čistý kolagen, nijak neopracovaný, ten je pro lidské tělo velmi obtížně vstřebatelný a nemá takový efekt. Oproti tomu hydrolyzovaný kolagen projde, jak už nám název napovídá, hydrolýzou a díky ní je pro naše tělo maximálně vstřebatelný a efektivní. Takže, abyste z kolagenu vytěžili maximum, hledejte mořský hydrolyzovaný kolagen. Budete mít nejen krásné vlasy, pleť a nehty, ale i vaše klouby vám poděkují. 

Proč je mořský kolagen lepší než kuřecí

Není kolagen jako kolagen. Studie potvrdily, že mořský kolagen z volně žijících ryb je ten nejkvalitnější a my vám vždy chceme nabídnout jen to nejlepší. Oproti tomu kolagen z kuřecích chrupavek není pro tělo tak vstřebatelný a bylo by levnější a chutnější udělat doma poctivý vývar, vyjde to skoro nastejno.

Mohou kolagen děti, těhotné a kojící?

Kolagen není vhodný pro osoby mladší 16 let, těhotné a kojící. Raději si chvilku počkejte, a až to půjde, tak se na něj můžete vrhnout.

Jak často se užívá?

Užívá se jednou denně. Rozmícháte jednu odměrku ve 250 ml vody. Můžete si ho rozmíchat i ve svém oblíbeném nápoji jako je džus, nebo minerální voda. Dejte si ho klidně hned ráno. Doba, kdy kolagen užíváte, by měla být pravidelná.

Plusy v užívání kolagenu

Pomerančová kůže trápí nejednoho z nás, ale naštěstí s ní můžeme bojovat. Kolagen tvoří až 70 % kožních bílkovin, takže by se dalo říct, že je základní stavební jednotkou kůže. Kolagen postupem času upadá a i díky tomu celulitida vzniká, takže sečteno a podtrženo, když budeme kolagen pravidelně doplňovat, zlepší se i stav naší celulitidy. Díky kolagenu také zůstaneme o něco mladší. Méně vrásek, lepší regenerace, pevnější a hydratovaná pleť. To vše právě díky kolagenu, takže stop faceliftu. Chce to jen pořádnou dávku kolagenu a hlavně včas. Nečekejte tedy na první vrásky, než začnete užívat kolagen. Nejdůležitější je totiž nepodcenit prevenci. Pokud vás trápí křehké a roztřepené nehty, které se vám zadrhávají o oblečení, tak je právě kolagen na místě. Díky němu budou nehty pevnější a zdravější. Stejně jako u kůže, je kolagen základní stavební jednotkou vlasů. Pokud tedy chcete lesklou, hustou a krásnou hřívu, tak vzhůru pro kolagen. Vlasy jsou díky němu jemné, déle drží objem, jsou lesklejší a méně se lámou. Pravidelné užívání kolagenu ocení hlavně naše klouby. Funguje totiž jako olej na zrezlý mechanismus. Takže už žádné vrzání v kolenou a konec bolavým kloubům!

Zdroj: Johanka Mo, https://www.everydayhealth.com/skin-beauty/potential-health-benefits-of-collagen-and-thing-it-cant-do/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Krupicová kaše

(1 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat