V omezeném množství platí, že sůl je nad zlato

11.12.2021 | Výživa

Je pravda, že organismus se bez soli neobejde. Ale také platí, že všeho moc škodí. A právě u soli to platí dvojnásob.

Sůl denně přijímáme ve stravě, a to často ve větším než nezbytném množství. Je proto vhodné snažit se její příjem omezit. Jak na to?

Proč je sůl pro tvoje tělo nezbytná?

Kuchyňská sůl, chemicky chlorid sodný, je chemickou sloučeninou sodíku a chloru. Tyto dva ionty jsou nezbytné pro normální fungování organismu. Udržují rovnováhu mezi tekutinami v těle, mají dobrý vliv na nervovou soustavu a pozitivně ovlivňují funkci svalů. Chlor je důležitý i pro trávení, neboť je součástí žaludeční šťávy a udržuje rovnováhu mezi kyselým a zásaditým prostředím v těle. Sůl bývá často také významným zdrojem jodu, který potřebuješ pro správnou činnost štítné žlázy.

Doporučený denní příjem a nadbytek soli

Ale pozor, to neznamená, že solit můžeš bez omezení. Ba naopak. V České republice nás trápí spíše nadbytek než nedostatek soli. V tomto ohledu okupujeme jednoznačně přední světové příčky a trháme rekordy. Průměrná spotřeba soli je u nás okolo 12 gramů za den, což je více než dvojnásobek doporučené denní dávky. Dle Světové zdravotnické organizace je pro dospělého člověka doporučený denní příjem maximálně 5 gramů, 2 gramy sodíku. To odpovídá zhruba jedné kávové lžičce. Nadměrné množství soli ve stravě vede ke zvyšování krevního tlaku a zadržování vody v těle. Pokud tedy chcete rýsovat svaly, hlídejte si obsah přijaté soli ve stravě. Zpozornit by měli i ti z vás, kteří chtějí nějaké to kilo zhubnout. Sůl totiž poměrně výrazně zvyšuje chuť k jídlu.

Ve kterých potravinách najdeš sůl a kde je jí až moc?

Sůl bohužel najdeš snad úplně všude. Prospěšná pro tvoje tělo je v tzv. živé, tedy organické podobě, která se nachází v čerstvém ovoci, zelenině, semínkách a oříšcích. Tuto formu sodíku dokáže tělo plně zužitkovat a případný nadbytek bez problémů vyloučí močí. Sodík se výrazně vyskytuje i v masu, čerstvých rybách, mléce, jogurtech, vejcích, těstovinách, rýži a neslaném pečivu. Zmíněné potraviny můžeme zařadit mezi potraviny s nízkým obsahem soli a měly by v naší stravě společně s ovocem, zeleninou, ořechy a semínky dominovat. Naopak potraviny s vysokým obsahem soli a obsahem skryté soli z jídelníčku doporučujeme úplně vyřadit. Patří sem uzeniny, některé sýry, krekry, slané pečivo, solené oříšky, uzené a grilované výrobky, jídla z fastfoodů, chipsy, pizza, polotovary a instantní pokrmy, bujóny, nakládané zeleniny a dochucovadla typu sójová omáčka. Nezapomínejte ani na minerální vody s vysokým obsahem sodíku.

Jak snížit příjem soli a čím ji můžeš nahradit?

Kromě toho, že budete vynechávat potraviny s vysokým obsahem soli, můžete snížit její příjem omezením solení při vaření nebo na talíři. Sůl je možné nahradit přírodní cestou. Ideální variantou jsou různé bylinky. Mezi ty nejoblíbenější patří oregano, majoránka, bazalka, tymián, rozmarýn, petrželka, pažitka a libeček. Na dochucení pokrmů je vhodné použít také některé výraznější druhy zeleniny, jako je cibule, česnek, paprika, rajče, kořenová zelenina či pórek.

Jak hledat sůl na obalech potravin?

Na obalech najdete údaj množství sodíku v gramech. Ten, když vynásobíte 2,5krát, zjistíte, kolik gramů soli daná potravina či výrobek obsahuje. Díky tomuto ukazateli se můžete v průběhu dne trochu kontrolovat, kolik dané potraviny sníst, aby se oněch doporučených 5 gramů výrazně nepřekročilo.

Pročištění organismu můžete vedle snížení příjmu soli ve svém stravování podpořit také zařazením Detoxu. Jedná se o čistě přírodní produkt, který napomůže detoxikaci vašeho organismu a stane se užitečnou součástí v boji s přebytečnými kily.

Zdroj: Johanka Mo, eatthis.com, verywellhealth.com






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat