Zdravotní hrozba v podobě trans tuků

06.11.2021 | Výživa

Všichni neustále řeší, co je správné jíst a co ne. Všichni jsme svým způsobem už odborníky, kteří o výživě vědí úplně vše. Ale pozor, základní rozdělení potravin (bílkoviny, tuky, cukry/sacharidy) rozhodně nestačí.

A na co chceme upozornit hlavně? Na tuky!

Není tuk jako tuk

A s ohledem na skutečnost, že tuky jsou jedním z hlavních dodavatelů energie pro organismus, tak si zaslouží velkou pozornost. Tuky (mastné kyseliny) dělíme na rostlinné a živočišné, a pak na nasycené a nenasycené. My se ale zaměříme na ty nejhorší, nejméně zdravé a dá se říci až nebezpečné. A největší hrozbou tedy jsou – trans tuky. Někteří z vás je znají jako trans mastné (nenasycené) kyseliny. Trans tuky jsou rostlinného původu a jako ztužené nebo částečně ztužené tuky. A tyto tuky bohužel najdete v potravinách a pokrmech všude kolem nás. Jen si představte, že jsou obsaženy v 90 % všech pekařských výrobků, které běžně nakupujete, aby došlo ke zlepšení jejich chuti. A to není všechno. Jsou takřka ve všech polotovarech, na které si jen vzpomenete. Jsou prostě tam, kde byste je rozhodně nečekali. Jsou prostě všude.  A to je ten hlavní problém. Někdy nemáte vůbec tušení, kde je najdete a v čem jsou obsaženy, pokud se opravdu v návodu nepídíte po přesném složení

Pak už jen můžeme vybrat konkrétní skupiny potravin a konkrétní potraviny, abychom vám to ještě lépe přiblížili

- polotovary (a tím myslíme opravdu skoro všechny polotovary)
- vše co se tváří jako čokoláda, ale má to minimální obsah kakaového másla
- cukrářské výrobky
- margaríny
- některé tuky na smažení
- cereálie
- sušenky, suchary, krekry a chipsy  
- pizza
- cereální tyčinky
- všechna jídla ve fast foodech
- zmrzliny
-zálivky do salátů
- majonézy

A když se podíváte na tento seznam pořádně, tak vlastně zjistíte, že jsme v některých případech pěkně obelháváni některými výrobci a jejich reklamami! Je jasné, že si řeknete, že není jednoduché se těmto škodlivým látkám vyhnout, když jsou obsaženy skoro všude, ale je to jen o tom, zda chcete nebo nechcete. Vždy je cesta a vždy je způsob. A ať hledáme způsob a cestu kdekoli a ať nám každý výživový poradce a odborník radí cokoliv, vždy to chce se na to dívat s rozumem. A pokud tak činíme, tak nám vždy musí vyjít stejný výsledek. Jezte základní potraviny a nejezte průmyslově zpracované potraviny. A o těch základních potravinách zase někdy jindy.

Zdroj: Johanka Mo, eatthis, verywellhealth






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat