Spirulina jako kvalitní symbol výživy

22.09.2021 | Výživa

Jako spirulina se označuje jedinečný organismus, který je v současnosti obecně známý i v běžné populaci. Jen málokdo však ví, jak unikátní spirulina vlastně je.

Co je to spirulina

Jako kyanobakterie, tedy fotosyntetizující bakterie s obsahem chlorofylu a dalších barviv, je sice velmi drobná, avšak hrála a dosud hraje významnou roli ve vytváření kyslíkaté atmosféry naší planety. Má také mimořádnou schopnost přežít i v těch nejnáročnějších podmínkách. Díky této schopnosti překonala spirulina různé etapy a vývojové fáze naší Země. Pochází z období prekambria, tedy doby starší než 3,5 miliardy let. Ve stejné podobě jako kdysi přitom osídluje planetu Zemi i v současnosti. A to zdaleka není z jejích unikátních vlastností vše. Přestože spirulinu řadíme mezi sinice, na rozdíl od svých příbuzných nebývá spojována se zhoršenou kvalitou vody, spíše naopak. Její jméno bývá skloňováno v souvislosti s velmi kvalitní potravou, kvalitními bílkovinami, cennými makro i mikroživinami. Jako výživnou potravinu ji oceňovali již staří Aztékové. Mimořádné výživné vlastnosti jí přisuzují i moderní vědecké výzkumy.

Nejvýživnější spirulina

Spirulina obsahuje pozoruhodnou koncentraci živin, ve které se jí nevyrovná žádná jiná potravina, žádná rostlina, bylina nebo semínko. Tak to tvrdí ve svých studiích Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO), ze které jsme čerpali informace. Kolem 60 % spiruliny tvoří vysoce vstřebatelné rostlinné proteiny. Jako ceněná potravina se pyšní také vysokým podílem betakarotenu, vitaminu B12 a dalších vitaminů, také obsahem železa a dalších minerálních látek, ale i vzácných esenciálních mastných kyselin, mj. je zdrojem kyseliny gamma-linolenové (GLA). Prospěšná je i díky obsahu chlorofylu a dalších barviv, zejména fykocyaninu. Všechny vitaminy, minerály a další mikroživiny, které spirulina ve svém složení nabízí, jí dodávají také mnohé zdraví prospěšné vlastnosti. Spirulina může nabídnout detoxikační účinky, příznivě ovlivňuje celou řadu orgánů, podporuje rekonvalescenci a regeneraci, kladně se odráží také v mentální činnosti a psychickém rozpoložení. Využívá se také jako přírodní prostředek pro posílení imunity. A nejen to.

Benefity spiruliny

Podporuje zdraví mozku. Velké množství aminokyselin totiž podporuje mentální kapacitu člověka. Bojuje proti chronické únavě díky tomu, že dodává tělu živiny, které jsou bohaté na vitaminy a vlákninu. Pomáhá zlepšovat zrak, vzhledem k velkému k velkému obsahu betakarotenu. Ale také se pyšní obsahem polynenasycených mastných kyselin, které snižují cholesterol v krvi. Mezi její další benefity patří zvyšování koncentrace živin v těle, a tím snižuje pocit hladu. Čistí tělo svou schopností vytahovat a vstřebávat do sebe těžké kovy uložené v lidském těle. Přispívá také k prevenci rakoviny kůže. Velké množství antioxidantů a dalších látek zvyšuje tvorbu protilátek a bílkovin bojujících proti infekci, vedoucí k rakovinotvornému onemocnění. Obsahuje také kyselinu ghama linolenovou, která zmírňuje symptomy a projevy PMS. A v neposlední řadě má vysoký podíl železa a kyseliny listové, což napomáhá ke zmírnění projevů chudokrevnosti.

Zdroj: https://www.fitness4u.cz/spirulina-nenapadny-zdroj-energie-a-vitality/






Celkem 2 komentářů

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat