Volba mezi kávou a Matcha tea

29.09.2021 | Výživa

Káva patří celosvětově mezi jeden z nejoblíbenějších nápojů. Kupříkladu každý rok spotřebuje průměrný Čech více než 2 kilogramy kávy. Stejně tak práškový zelený čaj Matcha se stává čím dál populárnější po celém světě a je dost pravděpodobné, že ho zanedlouho budeme běžně vídat na pultech obchodů s potravinami.

Oba nápoje mají mírný stimulační účinek a jsou obecně považovány za zdraví prospěšné. Jaké látky tyto nápoje obsahují, v čem se liší a dá se říct, který z nich je zdravější?  

V první řadě je potřeba zmínit fakt, který nás vede k přemýšlení nad touto otázkou. Je jím samozřejmě kofein. V čaji občas nazývaný tein. Z chemického hlediska se jedná o velmi podobné látky. Ať už tein nebo kofein, obojí je povzbuzující látka, která může našemu tělu ve větším množství spíše uškodit a je tedy důležité, abychom byli při množství jejich konzumace obezřetní.

10× silnější než zelený čaj

Matcha tea je velmi silný druh japonského zeleného čaje, který se odlišuje od těch běžných zejména tím, že jejich konzumace nespočívá v louhování, ale pitím čaje Matcha konzumujeme v podstatě celou dužinu čajovníku a tím do sebe dostaneme téměř 100 % veškerých účinných látek, které čajovník obsahuje. Je jím samozřejmě i čajový kofein. Univerzity, které se zaměřily na výzkum rozdílu účinků běžně louhovaného čaje a čaje Matcha došly k závěru, že konzumací čaje matcha do sebe vstřebáte cca 10× vyšší množství čajového kofeinu.

Energie až na 6 hodin

Přestože oba produkty obsahují podobnou látku, která nás nabuzuje, tak vliv na lidský organismus je naprosto odlišný. Zatímco kávový kofein se uvolňuje do těla v podstatě okamžitě, tak uvolňování toho čajového probíhá postupně, po dobu cca 4 až 6 hodin. Už dle tohoto faktu lze jednoduše vyvodit, že pití čaje Matcha je pro lidský organismus šetrnější a výsledný efekt v podobě energie, kterou očekáváme, je pro naše tělo jednoznačně příznivější. Dalším benefitem pití čaje Matcha jsou ostatní látky, které obsahuje. Například jako jediný čaj obsahuje cca 32 % vlákniny, aminokyseliny, vitaminy, minerály a řadu dalších prospěšných látek.

Káva

Pro výrobu kávy se používá hned několik druhů kávovníku, přičemž mezi nejznámější patří kávovník robusta a arabika. Zelené kávové boby se praží do různých stupňů v pecích, čímž se sníží obsah antioxidantů o třetinu. Pražená káva se dále mele do různých stupňů hrubosti a může být připravena jako espresso či pomocí jiných alternativních způsobů.

Matcha

Práškový zelený čaj Matcha pochází z Japonska a je známý již více než 800 let. K jeho výrobě se používá japonský zelený čaj typu Gyokuro, jehož listy se několik týdnů před sklizní zastíní, následkem čehož se v listech čajovníku zvyšuje obsah některých aminokyselin, předešvím chlorofylu. Listy Gyokura se po sběru drtí na jemný prášek, který se tradičně připravuje šleháním pomocí bambusové metličky v tradiční misce.

Samozřejmě, že milovníkům kávy nemá tento článek za úkol ten lahodný nápoj zprotivit, nebo ho dokonce zakázat, ale máte-li rádi oba produkty, tak jejich přímou kombinaci nedoporučujeme. Množství vstřebaného kofeinu by skutečně převýšilo přijatelnou denní dávku kofeinu. Pokud máte oba produkty rádi, tak si dejte po ránu svou voňavou kávu a po obědě Matcha tea. Tato kombinace se rozhodně nevylučuje a tento způsob můžete popřípadě otočit. Ranní čaj Matcha na energii a po obědě si dejte svůj šálek kávy.

Zdroj: https://breakawaymatcha.com/blogs/journal/5-reasons-to-drink-matcha-instead-of-coffee, https://www.womenshealthmag.com/food/a19921072/matcha-tea-versus-coffee/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat