Význam minerálů pro lidské tělo

05.09.2021 | Výživa

Při zmínce o minerálech se vám nejspíš jako první vybaví něco, co byste hledali spíše v zemi, například křemen nebo nějaký jiný nerost.

Některé minerály se však ve velice malém množství nacházejí i v mnoha různých potravinách a jsou nezbytně nutné pro správnou funkci a vývoj lidského těla.

Co jsou to minerály

Minerály jsou společně s vitaminy často označovány jako mikro živiny. Rozdíl mezi nimi je, že minerály jsou anorganické látky, kdežto vitaminy jsou látky organické. Tento rozdíl je důležitý především proto, že anorganické látky se nemohou zkazit a ani rozložit při působení tepla. Tepelná úprava jídla na ně tedy nemá žádný vliv. Vedle mikro živin existují ještě makro živiny, které se v potravinách nacházejí v podstatně větším množství. Mezi ně patří bílkoviny, sacharidy a tuky.

Druhy minerálů

Minerály se dále ještě dělí na makro a mikro minerály. Namísto označení mikro minerály se pravděpodobně setkáte spíše s názvem stopové prvky. Mezi makro minerály patří vápník, sodík, draslík, chlor, fosfor a hořčík. Mezi nejdůležitější stopové prvky se potom řadí železo, zinek, fluor, mangan, měď, jód, selen, molybden a chrom. Pestrá a vyvážená strava vám obvykle zajistí potřebné množství většiny těchto minerálů, a proto se pojďme podrobněji podívat pouze na ty nejvýznamnější z nich.

Vápník

Vápník je jeden z nejznámějších minerálů. Je důležitý pro zdraví kostí a zubů, podporuje srážení krve, pomáhá při kontrakci a relaxaci svalů a je důležitý pro správnou funkci nervového systému. Obsahují ho hlavně mléčné produkty, zelí, brokolice, luštěniny, sója, tofu a konzervované ryby s kostmi, například sardinky.

Sodík

Sodík je nutný především k udržování vyváženého množství tekutin v těle. Pomáhá také při kontrakci a relaxaci svalů. Nedostatek sodíku je však méně častý než jeho přebytek. Nejvýznamnějším zdrojem je totiž kuchyňská sůl. Jeho přebytek zvyšuje krevní tlak a má negativní vliv na ledviny. Navíc tělo zadržuje větší množství vody, což vede k nadýmání a i ke vzniku otoků.

Hořčík

Hořčík je důležitý hlavně pro správnou funkci nervového systému. Dále se podílí na tvorbě a distribuci energie v těle. Je nutný při tvorbě bílkovin a také podporuje funkci některých enzymů. Nejlepším zdrojem jsou ořechy, semínka, luštěniny, špenát, banány, celozrnné pečivo a mořské ryby.

Draslík

Draslík stejně jako sodík pomáhá při udržování vyváženého množství tekutin v těle a správné funkci svalů a nervového systému. Zelenina, banány, maso, ryby a jogurty obsahují velké množství draslíku.

Železo

Železo sice patří mezi stopové prvky, je však nedílnou součástí molekul hemoglobinu, které transportují kyslík do celého těla. Při jeho nedostatku se objevuje únava a může způsobit i anémii neboli chudokrevnost. Proto je potřeba zařadit do svého jídelníčku maso, játra, celozrnné pečivo, ořechy a luštěniny.

Zdroj: Johanka Mo, eatthis.com






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat