Potraviny bohaté na vodu

Správně nastavený pitný režim a jeho dodržování je klíče pro naše zdraví, a hlavně v letních měsících, kdy se naše tělesné požadavky na příjem tekutin zvyšují.

Víte, že příjem tekutin není jen o nápojích, ale také nám k pitnému režimu mohou pomoct některé potraviny?

Kolik vody bychom měli za den vypít?

Základní denní příjem tekutin je stanovený na 30–45 ml na 1kg tělesné hmotnosti, v teplejších měsících a při pobytu venku na slunci bych doporučila denní příjem vody kolem 45ml / 1kg i více. Tekutiny by měly být rovnoměrně rozprostřeny během celého dne. Míra pocení a další ztráty tekutin jsou ale velice individuální, takže přesné číslo je bohužel takřka nemožné určit.  Mnohé nám napoví barva moči, která by neměla být sytě žlutá, protože sytě žlutá značí dehydrataci, ale ideálně jen lehce nažloutlá nebo téměř bezbarvá. 

Potraviny obsahující vodu

Ovoce a zelenina

Složení ovoce: obsahuje zpravidla málo kalorií, kromě určitého množství sacharidů a téměř zanedbatelného množství bílkovin a tuků je ovoce samá voda. Voda v ovoci dosahuje v průměru 85 % hmotnosti ovoce (samozřejmě záleží také na druhu, některé druhy obsahují vody více, některé méně). Co se týká zeleniny, ta je na tom v podstatě ještě  „lépe“ než ovoce, obsahuje méně sacharidů, a tedy více vody. Například okurka obsahuje cca 95 % vody.

Mléčné výrobky

Mléko na 100 ml obsahuje cca 3,5 g bílkovin, 5 g laktózy a 1,5 g tuku. Kromě minerálních látek, tak už dále obsahuje pouze vodu, která představuje asi 90 % hmotnosti. Velmi podobně tomu bude i u jogurtů, kefírů a dalších zakysaných mléčných výrobků.

Polévka

Polévky a vývary mohou mít obsah vody až 90 %. Oproti ovoci, zelenině a mléčným výrobkům mají jeden benefit navíc, obsahují totiž sůl (chlorid sodný). Když se potíme, ztrácíme z těla nejen vodu, ale také tyto minerální látky a při doplňování tekutin je tak vhodné doplnit i je, díky tomu se totiž přijatá voda v těle lépe udrží a méně se jí vyloučí močí. 

Zdroj: Názor autora, eatthis.com, healthline.com






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Pstruh s rajčaty a tymiánem

(5 hlasů)

Tagliatelle s hráškem

(5 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat