Vyvážená fitness strava pro sportovce

Jednoduše si zajít do supermarketu, koupit si pár potravin a těšit se na optimální výkonnost? Tak jednoduché to sportovci nemají a úspěch začíná už před tréninkem. Jaká je vhodná strava, když potřebujete zvýšit tělesný výkon?

V zásadě lze říct, že sportovci potřebují stejnou výživu jako všichni ostatní, jen by měl být přizpůsoben příjem kalorií jejich spotřebě. Maratonec spálí asi víc energie než golfista, což by měli oba zohlednit na talíři. A vedle množství je samozřejmě rozhodující také složení.

Fit hned od rána

Asi 40 procent přijatých kalorií by sportovci měli pokrýt komplexními sacharidy. Ty se nacházejí především v müsli, pečivu, těstovinách, rýži a bramborách.

10 procent by měly pokrýt jednoduché sacharidy jako med, cukr a ovocný cukr. Ideální stravou ke snídani je müsli s čerstvým ovocem. Ovoce dodá rychle potřebnou energii a vystřelí hladinu cukru rychle vzhůru, zatímco müsli zasytí na dlouho, protože cukr v krvi stoupá pomalu a vydrží dlouho nahoře. Navíc obsažená vláknina prospívá s dostatkem tekutin také správnému trávení.

Jen 30 procent kalorií by mělo pocházet z tuků. Obzvlášť cenné jsou více nenasycené mastné kyseliny, protože si je tělo nedokáže vyrobit samo. Najdete je v mnoha rostlinných olejích jako například slunečnicový, kukuřičný nebo olej z pšeničných klíčků, nebo v mořských rybách. Tuky z masných výrobků by měly představovat jen minimum.

Ve věci bílkovin a proteinů platí pro sportovce rozdílná doporučení. Přednost mají potraviny s rostlinnou bílkovinou, protože obsahuje méně tuku než živočišné zdroje. Na druhou stranu dokáže tělo živočišné bílkoviny lépe zpracovat. Dobrými zdroji rostlinných bílkovin jsou luštěniny nebo brambory. Brambory je pak možné zkombinovat s tvarohem nebo vejci, müsli s jogurtem nebo mlékem a krajíc chleba s nízkotučným sýrem a malou cuketkou.

Správná výživa pro každého sportovce

Základem každé stravy pro sportovce je zdravá a rozmanitá výživa. Speciální doplňky stravy v podobě prášků nebo tabletek pak nejsou vůbec potřeba.

U vytrvalostních sportů je potřeba po tréninku doplnit zásoby glykogenu, siloví sportovci by zase měli navýšit podíl bílkovin. Mezi posledním jídlem a tréninkem by sportovci měli dodržet rozmezí alespoň dvou hodin, po sportu by ale s jídlem neměli otálet příliš dlouho, protože tělo má prázdné zásoby a je nutné je doplnit.

Zdroj: life line, eatthis.com






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat