Není cukr jako cukr

26.06.2021 | Výživa

Pro náš organismus představují sacharidy základní zdroj energie. Během redukce váhy jsou často mylně vynechávány, ale jak je známo, jakýkoli extrém je pouze dočasný! Sacharidy k životu potřebujeme, a to nejenom pro správné fungování mozku či centrálního nervového systému. Chrání také svalstvo, jelikož místo bílkovin ve svalech zpracovávají energii z uložených tuků. Navíc v přiměřeném množství brání lidské úzkosti.

Sacharidy dělíme na složené (polysacharidy – pečivo, rýže, brambory, těstoviny, obiloviny aj.) a jednoduché cukry. Jednoduché sacharidy kromě energie nepřinášejí žádné nutriční hodnoty, a proto se jim říká prázdné kalorie. Pokud tělo všechny cukry nevyužije, ukládají se jako tuky. Jednoduše řečeno, máme-li jich nadbytek, hrozí nám nadváha, obezita a zvyšuje se riziko kazivosti zubů. Naše tělo si však o ně mnohdy říká. Z důvodu stresu, nedostatku energetického příjmu živin nebo únavy. Proto vybírejme vždy zdravější variantu v podobě přírodních zdrojů, nikoli těch rafinovaných.

Spotřeba jednoduchých cukrů by neměla u člověka přesáhnout 10 kg za rok, což činí 60 g za den, tedy 12 kostek cukru. Pro představu, pokud vypijete za den 2 litry čaje, přičemž každý hrneček bude obsahovat 2 kostičky cukru, máte denní dávku vyčerpanou. Mnohdy si navíc člověk vůbec neuvědomuje, kolik spořádá skrytých cukrů. Většina doslazovaných potravin obsahuje totiž pouze cukry rafinované, které našemu tělu příliš neprospívají – ovocné jogurty, tyčinky, sušenky, limonády, pečené müsli, džusy, kečupy a další. Vybírejte pouze potraviny, které obsahují 1/3 přidaných cukrů z celkového množství sacharidů.

Cukry tedy ano, v přiměřené míře, pro dostatek energie při tréninku, při doplnění energie po cvičení, a pokud si o ně tělo říká. Volte však pouze zdravější varianty. Těch je v současné době několik. Navíc jsou k dostání nejenom v obchodech zdravé výživy, ale i ve všech větších supermarketech. Pojďme se na některá zdravá sladidla podívat podrobněji.

Třtinový cukr

Třtinový cukr představuje zdravější a chutnější náhradu bílého řepného cukru, který byl opakovanou krystalizací ochuzen o všechny minerály, stopové prvky, vitamíny a jiné hodnotné látky.  Součástí cukru třtinového je melasa, která obsahuje hořčík, železo či zinek. Cukr, který je obohacen melasou, se pomaleji vstřebává, má nízký glykemický index a nemá tím na organismus tak negativní účinky jako cukr rafinovaný, jenž tělu způsobuje šok a zátěž, jelikož se do krve dostává ihned po konzumaci. Obsahuje velké množství glukózy (hroznového cukru) a fruktózy (ovocného cukru).

Med

Hlavním zdrojem medu je opět fruktóza a glukóza, avšak v různém množství a poměru dle zdrojů včelí pastvy. Včelí med zároveň obsahuje vodu, malé procento bílkovin, vitaminy, minerální látky a aminokyseliny. Med funguje jako rychlý zdroj energie při fyzické i psychické zátěži. Někteří lékaři tvrdí, že by se měl konzumovat pravidelně jako prevence proti onemocněním.

Javorový sirup

Javorový sirup představuje zdravé sladidlo získávané z mízy cukrového javoru. Obsahuje převážně sacharózu, avšak není ochuzen ani o vitaminy či minerální látky. Má detoxikační účinky, tudíž se používá při nejrůznějších čisticích kúrách. Kvalitu sirupu poznáte dle barvy a hustoty. Čím řidší a světlejší je, tím je bohatší na zdravé látky.

Agávový sirup

Agáve je mexická rostlina, ze které se vyrábí i všem dobře známá tequilla. V podstatě se jedná o sladkou šťávu, která vytéká z kaktusu po jeho naříznutí. Co se týče složení, obsahuje nejvíce fruktózy a zároveň je charakteristický nízkým glykemickým indexem. Má protizánětlivé účinky, čistí krev a podporuje metabolické funkce.

Stévie

Stevia rebaudiana neboli stévie cukrová představuje sladkou trávu, která je mnohonásobně sladší než běžný cukr. Mohou za to především látky glykosidy. Je vhodným sladidlem téměř pro každého, dokonce i pro diabetiky. Největší výhodou je její obrovská sladivost a nulové procento energie. Zároveň reguluje hladinu cukru v krvi, snižuje krevní tlak, bojuje s únavou, posiluje imunitní systém a podporuje trávení. Na trhu ji naleznete jako drcené sušené listy, bílý prášek či malé, rozpustné tabletky. Pomáhá při nikotinové i alkoholové závislosti, jelikož snižuje chuť na drogu. Stévie je mnohdy přidávána i do kosmetických přípravků, neboť posiluje vlasy, brání jejich padání a má silné dezinfekční účinky.

Melasa

Melasa je sirup tmavě hnědé barvy, který vzniká vylisováním cukrové třtiny či řepy, a řadí se mezi nejbohatší rostlinné zdroje železa. Přestože je melasa jen odpad vznikající při výrobě cukru, nabízí velké množství zdraví prospěšných látek. Vařením se rafinovaný cukr krystalizuje a následně odstraňuje, tudíž se snižuje množství nezdravého sacharidu v melase a koncentrují se pouze zdravé látky – vápník, fosfor, železo, hořčík, draslík, sodík, zinek, vitaminy a nenasycené mastné kyseliny. Užívání melasy se doporučuje především při zácpě či nespavosti.

Pokud se vydáte na cestu zdravého životního stylu, vyhýbejte se především umělým sladidlům, která sice nemají kalorie, ale přinášejí člověku pouze samá negativa. Po jejich konzumaci se vyplavuje inzulin a tělo dostává zprávu ke zpracování cukru. Jenže inzulin neví, co má v těle dělat, protože jsme žádný cukr nesnědli. Proto v tomto případě inzulin negativně ovlivňuje procesy v organismu. Mozek vysílá špatné signály, člověk má ještě větší chutě na sladké a touží po dalším cukru. Opět nás honí mlsná, tudíž začarovaný kruh…

Zdroj: Johanka Mo, healthline.com






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat