Sacharidy, které jsou při hubnutí beztrestně povoleny

04.09.2023 | Výživa

Pokud se snažíte udržet si štíhlou postavu, jedna z cest, jak toho rychle dosáhnout, je omezit příjem sacharidů. Z jídelníčku je ale nevyřazujte úplně! Nejsou totiž sacharidy jako sacharidy. Některé byste na talíř rozhodně pustit měli.

Sacharidy jsou pro fungování našeho těla velmi důležité. Jenže pro většinu z nás jsou synonymem prázdných kalorií a zbytečného množství cukru, které svému organismu během dne dodáme. Ovšem složitější sacharidy jsou něco jiného. Představují pro nás nejen nutný zdroj energie, ale navíc í zdroj důležitých vitaminů, minerálů a vlákniny (1).

Takže které sacharidy odborníci na výživu doporučují (2)?

Sladké brambory

Vyměňte tradiční brambory za ty sladké – nejenže dodáte svým jídlům skvělý rozměr chuti (nebojte, ačkoli jsou skutečně o něco sladší než běžné bílé brambory, neznamená to, že jsou jako dezert, k masu se hodí úplně dokonale), ale navíc poskytnete tělu důležité látky. Jedna porce sladkých bramborů obsahuje asi 25 gramů sacharidů, takže se hodí i pro ty, co chtějí zhubnout. Navíc pomáhají regulovat hladinu krevního cukru a zrychlují metabolismus. Mimochodem, lze z nich připravit i skvělé hranolky – prostě je nakrájejte na proužky, pokapejte malým množstvím olivového oleje a dejte na pečicí papír do trouby.

Popcorn

Každý má občas chuť na nějakou slanou, křupavou dobrotu. Ještě než sáhnete po klasických (a neskutečně kalorických a nezdravých) chipsech, zkuste popcorn, který si můžete připravit doma na pánvi (samozřejmě zakryté pokličkou). Musíte jen sehnat kukuřici, která je neochucená a vhodná pro přípravu popcornu nasucho – ta vám zaručí, že tělu nedodáte žádné kalorie navíc. Tři šálky takového popcornu mají jen 93 kalorií, 19 gramů sacharidů a 3,5 gramu vlákniny. Ochutit popcorn nemusíte jen solí. Skvělý je třeba s paprikou. A chcete-li zahnat chuť na sladké, posypte ho špetkou skořice.

Quinoa

Na našem trhu je pořád nováček, ale rychle se zabydluje. A to je rozhodně dobře! Nejenže představuje kvalitní zdroj těch správných sacharidů (20 gramů na půl šálku), ale navíc je nízkokalorická (na půl šálku připadá asi 110 kalorií) a obsahuje spoustu vlákniny (2,5 gramu) a také bílkoviny. Pomáhá udržovat hladinu krevního cukru, takže zabraňuje výkyvům „vlčího hladu“, a tak ji oceníte, nejen když chcete zhubnout.

Cizrna

Patří do „rodiny“ luštěnin, a tak jako její ostatní zástupci, ani cizrna by na jídelníčku lidí, kteří chtějí žít zdravě a udržet si štíhlou postavu, rozhodně neměla chybět. Je totiž prokázáno, že díky vysokému obsahu vlákniny předchází přejídání a navozuje na dlouhou dobu pocit sytost. Kromě vlákniny obsahuje i celou řadu velmi důležitých vitaminů a minerálů. Na rozdíl od většiny ostatních luštěnin můžete cizrnu i jen tak „mlsat“ – stačí, když si ji na malém množství olivového oleje orestujete, přidáte trochu soli (a třeba i chilli), a máte skvělou (a méně kalorickou) alternativu pražených oříšků.

Ovesná kaše

Představuje naprosto dokonalou snídani. Ovšem nekupujte si žádné polotovary nebo instantní ovesné kaše! Její příprava vám zabere jen pár minut a navíc na rozdíl od „prefabrikátů“ nebude obsahovat žádný zbytečný cukr a chemii. Ochuťte ovesnou kaši špetkou skořice a přidejte čerstvé ovoce a pár ořechů. Zdravěji už to prakticky nejde!

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459280/, (2) www.journals.lww.com/co-clinicalnutrition/fulltext/2021/07000/dietary_carbohydrates_and_weight_loss_maintenance.13.aspx






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat