Situace, ve kterých se na cvičení můžete vykašlat

Máte hlad, nebo menstruaci? I to lze brát jako důvod, proč si od sportu dát pauzu. To samé platí i v případě hodně bolavých svalů od přetrénování.

Kdo chce být zdravý, štíhlý, šťastný a fit, ten by měl cvičit několikrát týdně. Berete tuhle radu jako ten nejsilnější motivační faktor, proto se snažíte sportovat za každou cenu? Jsou situace, kdy je vynechání posilovny naprosto v pořádku. Třeba jaké?

Bolavé následky minulého tréninku

Posledně jste si dali do těla víc než obvykle a máte ze svého výkonu nefalšovanou radost. Kéž by se vám takhle dařilo každý den, že? Ale raději to ani nezkoušejte. Jistý nedávný výzkum (1) zabývající se takzvaným přetrénováním prokázal, že nadměrná frekvence cvičení bez dostatku času na odpočinek a regeneraci může vést ke zvýšenému riziku depresí, přičemž podstatně brzdí fyzickou výkonnost. Jinými slovy – všechno je to o nalezení rovnováhy mezi pohybem a zotavením, tak netlačte na pilu. I vaše svaly potřebují relax!

S kručícím žaludkem daleko nedojdeš

Tak jistě, že dát si před během či posilováním něco těžkého a mastného je zaručený recept na katastrofu. Ale ani v lačném protikladu to není žádná hitparáda. „Správná předtréninková výživa je naprostý základ a záruka produktivní efektivity. Ideální je vyvážené jídlo obsahující sacharidy, bílkoviny, zdravé tuky a vlákninu,“ vysvětluje australský fyziolog Ryan Hebron s tím, že nějaké dvě tři hodinky před akcí je perfektní načasování (2).

Úskalí zvané menstruace

Jak je to s menstruačním cyklem? Lze jej považovat za pádný důvod, proč si místo rotopedu raději sednout na gauč? „U žen se vždycky vyplatí brát ohled na menstruaci, protože některé hormony jsou na vysoce intenzivní cvičení poměrně citlivé,“ popisuje australská fitness trenérka Jana Barrett. Pokud se cvičení nechcete vzdávat úplně, tato expertka radí jen mírnou intenzitu – čistě pro jistotu.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8230380/#sec5-biology-10-00515title, (2) www.houseofwellness.com.au/health/fitness/skip-gym-workout






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat