Spinning se pouze tváří jako dostačující trénink

Že při akčním spinningu protáhnete všechny svaly na těle? Zapomeňte, v zátěži se ocitne sotva polovina, byť to tak na první pohled vůbec nevypadá. Co dalšího vás asi překvapí?

Přihlásili jste se na lekce spinningu a už se nemůžete dočkat, až pořádně šlápnete do pedálů a zapracujete na své kondici? Lze pochopit, proč vás tato kolektivní fitness aktivita tolik láká. V posledních letech je totiž stále populárnější, což je dáno i tím, že ji propagují známé hollywoodské osobnosti, jako je herečka Reese Witherspoon nebo její kolegyně Olivia Wilde. Vážně to ale je to pravé?

Předklon nám není souzen

„Člověk nikdy nebyl předurčen k tomu, aby seděl v takto předkloněné nepřirozené poloze, zatěžoval kyčle a intenzivně prováděl stovky, ne-li tisíce opakování něčeho,“ upozorňuje americký instruktor a trenér celebrit Jason Walsh. „Samozřejmě je dobře, že se lidé zajímají o aktivní životní styl víc než jindy, ale nemyslím si, že právě spinning je skvělá forma cvičení,“ přiznává tento specialista pohybu. Podle něj moderní populace během dne hodně času prosedí, proto není nutné sedět ještě víc – i když na stacionárním kole. Namítáte, že se přece dost vypotíte a protáhnete? Asi ne tolik, jak si myslíte.

Zátěž pouze omezeně

„V lidském těle je 616 svalů a spinning jich využívá sotva polovinu. I proto nejsem jeho fanouškem,“ vysvětluje další uznávaný americký trenér a bývalý vrcholový sportovec Jimmy Minardi. „Myslím si, že mnohem lepší je venkovní procházka nebo pohyb pod dohledem instruktora, který klade důraz na bezpečné cvičení s vlastní zátěží,“ dodává tento profík. Ačkoli ani jeden ze zmíněných sportovců takzvaný indoor cycling nevyhledává, jsou situace, ve kterých může být k užitku. Spinning bývá jedním z prvních doporučení, která sportovní lékaři a fyzioterapeuti doporučují svým pacientům při zotavování se ze zranění nebo při osteoartróze. Vhodný je také jako součást intervalového tréninku, jenž zlepšuje kardiovaskulární zdatnost a normalizuje krevní tlak. Sám o sobě ale zase takovou hitparádou není, shodují se oba jmenovaní instruktoři.

Zdroj: www.livestrong.com/article/1011941-fitness-experts-hate-spinning/ - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat