Při výběru běžeckého pásu si dejte pozor na rozměry i funkčnost

28.12.2023 | Trénink

Rok se s rokem sešel a vy si možná uvědomujete, že je čas zaměřit se na svoji postavu. Pokud vás sportování venku odrazuje, zvažte nákup běžeckého pásu. Kolik stojí a na co si při pořizování dát pozor?

Není žádným tajemstvím, že sedavý životní styl je spojen s nejrůznějšími zdravotními riziky, včetně rakoviny, srdečních chorob a úmrtnosti, stejně jako obezita. V globální snaze učinit sedavý pracovní den aktivnějším se před lety na scéně objevily běžecké pásy, které umožnují hýbat se v libovolném tempu a v pohodlí domova. Jste zrovna ve fázi, kdy přemýšlíte o tom, zda si nějaký pořídit? Nejdříve se seznamte s klady a zápory.

Proč běžecký pás (ne)koupit?

Běžecké pásy se dodávají v různých formátech, ale všechny mají jedno společné – umožňují chodit a běžet na místě, a to i během sledování televize či vyřizování e-mailů. Ty klasické mají pohyblivý pás připevněný ke spodní části stroje. Některé lze složit a rozložit do dvou poloh (podobně jako skládací stůl), což usnadňuje jejich skladování, pokud je zrovna nepotřebujete.

Při důsledném používání může tento praktický stroj výrazně zvýšit počet vašich denních kroků. Výzkum ukazuje (1), že dosažení tolik propagovaných 10 000 kroků denně je spojeno s nižším výskytem rakoviny a kardiovaskulárních onemocnění a také s menším rizikem úmrtí na tyto příčiny. Aktivita na běžícím pásu také vede ke ztrátě hmotnosti, nicméně vyžaduje konzultaci s lékařem, a to hlavně v případech, kdy máte problémy se zády či jinými zdravotními stavy, jež ovlivňují vaši schopnost stát, chodit nebo běhat dlouhé úseky.

Od nákupu odrazuje především vyšší cena

Běžecké pásy se dají sehnat už od pěti tisíc korun, ale pokud toužíte po kvalitě, připlatíte si a z peněženky vyndáte až 40 tisíc, což není málo. Proto se před nákupem zeptejte sami sebe, zda jste skutečně odhodláni běžecký pás používat. Odpověď na tuto otázku vám pomůže učinit nejlepší rozhodnutí. Také se podívejte, zda je část běžeckého pásu odnímatelná, a v neposlední řadě se řiďte prostorem, který máte k dispozici. Nezapomeňte místo, kde bude pás stát, změřit.

Jakmile váš běžecký pás dorazí, vytáhněte jeho části z krabice a při montáži postupujte podle pokynů výrobce. Stroj zapněte a vyzkoušejte jeho funkčnost. Pro začátek věnujte nějaký čas chůzi, abyste se aklimatizovali, poté se soustřeďte na samotný výkon a vůbec se nešetřete, zanedlouho budete mít postavu jako lusk!

Zdroje: (1) www.jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2783711www.treadmillreviews.net/treadmill-buyers-guide/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat