Cvičení předcházející zánětu

29.12.2023 | Trénink

Otok postižené oblasti, bolest či zvýšená teplota. To jsou jen některé z příznaků zánětu v těle. Některé typy cvičení mu naštěstí předcházejí – a věda je podporuje.

Zánět je slovo, které se objevuje poměrně často. Když se jedná o ten chronický (spíše než akutní), znamená to, že je pomalý, kumulativní a trvá měsíce až roky. Dlouhodobý zánět opotřebovává imunitní systém, což vás může vystavit riziku problémů, jako jsou kardiovaskulární onemocnění, rakovina, cukrovka 2. typu, artritida a další zdravotní stavy. Pomůže cvičení?

Prevence zánětu? Posilování imunitního systému!

Dostatečný spánek, nízké hladiny stresu a konzumace protizánětlivých potravin (například brukvovité zeleniny, bobulí, luštěnin a ryb bohatých na omega-3) zánět mohou udržet na uzdě a přidat roky života. Další skvělý způsob, jak se zánětem zatočit, je posílit imunitní systém – cvičením. Veškerý pohyb totiž vyvolává zánětlivou reakci nízkého stupně, na kterou si tělo zvyká, takže vytváří dlouhodobou protizánětlivou adaptaci (3). Chcete-li využít zánětlivých výhod cvičení, zkuste do své fitness rutiny přidat právě tohle!

Chůze

Upřímně řečeno, jít na pořádnou procházku je jedna z nejlepších věcí, kterou můžete pro své zdraví udělat. Za chůzi nic neplatíte, zvyšuje energii, odbourává stres a během ní se uvolňují stejné chemikálie jako při cvičení. Jogging nebo svižnější chůze po dobu 20 minut je více než dostačující (4).

Silový trénink

Zvedání závaží, ať už lehkých nebo těžkých, je klíčové, pokud chcete chránit své tělo před záněty a jejich trvalými následky. I silový trénink totiž vyvolává protizánětlivé reakce po cvičení, takže si tu permanentku do fitka klidně kupte. A nezapomeňte závaží vyzvat na souboj alespoň dva dny v týdnu (5).

Jóga

Jóga je pohybovou praxí, která „nás vyzývá“, abychom se naladili na tělo a uvolnili skryté emoce, které potlačujeme. Systematický přehled 15 studií zahrnující více než 900 účastníků, který uveřejnil odborný magazín Biological Research for Nursing (1), také zjistil, že jóga může pomoci snížit zánět u mnoha chronických stavů, včetně vysokého krevního tlaku, chronického stresu, kardiometabolických rizikových faktorů a revmatoidní artritidy. Nádech a výdech nosem pak pomáhá nakopnout parasympatický nervový systém

Skákání na mini trampolínách

Hledáte zcela nový způsob, jak rozproudit srdce a zároveň udržet zánět na uzdě? Skákání na mini trampolíně bylo před několika lety super trendy, což se teď vrací. Podle výzkumu v časopise Journal of Applied Physiology (2) je cvičení s nízkým dopadem účinnější než běh, alespoň co se týká protizánětlivých účinků. Tak hurá do toho!

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30572710/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7429911/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7525126/, (4) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022316622001134?via%3Dihub, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6962351/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat