Hubnutí s vibračními stroji podpořené studií

16.12.2023 | Trénink

Když rozvibrujete celé svoje tělo, začnete zázračně hubnout? Kouzlo se nekoná. Ukázalo se totiž, že i když vibromasážní stroje mají své přednosti, do zázraků při redukci tělesného tuku mají daleko.

Vibrace celého těla se používají od 60. let s myšlenkou, že pomohou zabránit úbytku kostní hmoty a udržet svalovou sílu. Dokonce slibují podporu při hubnutí. Co je na tom pravdy?

Zlepšují hustotu kostí. Vážně?

Jedním z největších kladů vibračních strojů je pozitivní účinek na hustotu kostí a prevenci osteoporózy. Několik studií prokázalo, že se jedná o formu fyzického cvičení, které pečuje o zdraví kostí tím, že v nich zvyšuje hustotu minerálů (1), zejména u žen po menopauze. Prý stačí vibrační stroj používat dvakrát denně po dobou nejméně dvou měsíců. Mezi další výhody pak patří zlepšení rovnováhy a koordinace a snížené riziko pádu. No vida.

Zahřívají svaly před intenzivním tréninkem

Hodláte zapracovat na své kondici a koketujte s myšlenkou, že se v létě zúčastníte běžeckého maratonu? Bez pravidelného tréninku to nepůjde. Před ním si klidně nějaké ty vibrace dopřejte, zahřejí svaly, takže jsou jako součást celkového plánu zdraví a fitness vítané.

Snižují krevní tlak

Ukázalo se, že stání na vibrační plošině i třikrát týdně má pozitivní vliv na krevní tlak, na což přišli vědci, kteří sledovali 25 účastníků s obezitou ve věku 50–65 let po dobu 8 týdnů (2). Ani to samozřejmě není k zahození.

Vibrace celého těla a řízení hmotnosti

Pokud jde o hubnutí, důkazy jsou neprůkazné. K identifikaci vztahu mezi vibracemi a redukcí tělesného je zapotřebí dalšího výzkumu, nicméně iluze si nedělejte. Jedna studie zjistila, že výsledky po 6 až 24 týdnech tréninku na vibrační plošině neměly na procento tělesného tuku významný vliv. Na druhou stranu, pokud vibrační stroje spojíte s konvenčními strategiemi řízení hmotnosti, jako je třeba úprava jídelníčku, bývají šance na úspěch o něco větší (2).

Suma sumárum, vibrace celého těla poskytují přínosy pro zdraví, jako je zvýšená svalová síla, hustota kostí a rovnováha, nicméně když se snažíte hubnout a formovat postavu, nelze v nich vidět spásnou metodu, která veškerou těžkou práci, a to včetně počítání kalorií a dodržování pitného režimu, odvede za vás. Vše musí být ve vzájemné symbióze. Tápete-li, jakým směrem se vydat, obraťte se na výživového poradce a fitness trenéra (3).

Zdroje: (1) www.termedia.pl/Whole-body-vibration-exercise-in-postmenopausal-osteoporosis,4,24444,0,1.html, (2) www.liebertpub.com/doi/10.1089/acm.2016.0124, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31789296/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)

Rizoto

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat