Levné plavání s drahocennými výsledky

K běhání máme hluboký vztah lásky a nenávisti. I když je běh neuvěřitelně povzbuzující a nevyžaduje mnoho vybavení, sotva najdete nějaký jiný sport, který tolik vyžaduje, abychom překonávali naše vnitřní slabší já.

Není tedy divu, že běhání není pro mnoho lidí nejoblíbenějším sportem. Je třeba si také uvědomit, že časté a dlouhé běhání zatěžuje klouby.

Plavání je příjemnější než běhání – a efektivnější

Je to i váš případ? Pak vyzkoušejte náš fitness tip? Úplně jiný sport, který je mnohem příjemnější – a dlouhodobě efektivnější je plavání. 

Počet spálených kalorií při plavání závisí na několika faktorech, včetně intenzity plavání, plaveckého stylu, délky aktivity, tělesné hmotnosti a individuálního metabolismu. Zpravidla se bavíme o 300 až 800 kaloriích za hodinu (1).

Jaké jsou výhody plavání?

Plavání má hned několik výhod (1): 

Cvičení celého těla

Plavání je jedním z mála sportů, které procvičují celé tělo. Využívá téměř všechny svalové skupiny, včetně paží, nohou, páteře a zádových svalů.

Šetrné ke kloubům

Protože voda nadnáší tělo, zatěžuje plavání klouby méně než mnoho jiných sportů. Díky tomu je plavání vhodné zejména pro lidi s kloubními problémy nebo zraněními.

Kardiovaskulární fitness

Plavání je vynikající aerobní cvičení, které posiluje kardiovaskulární systém. Pomáhá zvyšovat vytrvalost, regulovat krevní tlak a snižovat riziko srdečních onemocnění.

Spalování kalorií

Je to účinný způsob, jak spálit kalorie. V závislosti na intenzitě a stylu plavání může plavání spálit značné množství kalorií, což pomáhá při kontrole hmotnosti.

Technika dýchání

Plavání vyžaduje vědomou techniku ​​dýchání, která může zvýšit kapacitu plic. To může pomoci zlepšit kontrolu dýchání a posílit funkci plic.

Úleva od stresu

Stejně jako mnoho fyzických aktivit může plavání pomoci snížit stres a zlepšit náladu. Rytmus plavání a pocit z vody může mít uklidňující účinek.

Flexibilita

Pohyb ve vodě podporuje flexibilitu, protože tělo musí pracovat proti odporu vody.

Koordinace a rovnováha

Plavání vyžaduje dobrou koordinaci pohybů a pomáhá zlepšovat rovnováhu.

Sociální interakce

Plavat lze ve skupinách nebo týmech, což podporuje sociální interakci a týmového ducha.

Dlouhodobá kondice

Vzhledem k tomu, že plavání je nenáročné na klouby, je vhodné pro lidi všech věkových kategorií a úrovní zdatnosti. Lze na ni nahlížet jako na celoživotní činnost, která přispívá k dlouhodobému zdraví a kondici.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6388213/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat