Svalová únava po cvičení si na vás nepřijde

Je svalová únava po sportovním tréninku takovým „nutným zlem“? Ale kdepak, vždyť jí můžete zatnout tipec hned v zárodku. Chce to hořčík a vodu, ale své udělá i odpolední šlofík.

Cvičení je zaručeným lékem na špatnou náladu, ale napjaté a bolestivé svaly dokážou po-tréninkový pocit optimistického blaha naprosto zničit. Naštěstí to tak ale dopadnout nemusí. Klíčová je prevence, kterou si může osvojit každý. Co všechno pomáhá a čím začít?

Neobyčejná síla v obyčejné sklence vody

Že při fyzické zátěži dochází k pocení, to je asi zbytečné připomínat. Ovšem ty ztracené tekutiny je třeba zase doplnit. Vždyť v té obtěžující únavě svalů má prsty právě dehydratace (1)! Pokud si ale myslíte, že vás po návratu z posilovny jedna sklenice vody spasí, tak jste na omylu. Je důležité tekutiny doplňovat průběžně, tedy před sportem, během něj i po něm.

Dejte si šlofíka

Po každém zápřahu tělo potřebuje nějaký čas a hlavně prostor pro zotavení. Koneckonců, není to přece stroj. Víte, co dokáže opravdové zázraky? Nápověda – dělá se to vleže a je to zatraceně příjemné. Řeč je samozřejmě o spánku, který dle poznatků vědeckých studií urychluje regeneraci a napomáhá celkové svalové pohodě (2). Platí to prý nejen pro noční odpočinek, ale i odpolední šlofík!

Pohlídejte si hořčík

Hořčík je velmi mocný minerál. Nesnižuje jen výskyt svalových křečí, zachovává i hladinu energie a hladinu elektrolytů v organismu. Zároveň podporuje činnost nervové soustavy a podílí se na procesu dělení buněk a syntézy bílkovin (3). Jeho doporučená denní dávka se pohybuje v rozmezí 300 až 350 miligramů, ovšem osobám se zvýšenou fyzickou zátěží odborníci kladou na srdce, aby příjem hořčíku navýšily ještě o 10 až 20 procent. Asi si odvodíte, proč… Pokud se vám nechce „ládovat“ do sebe doplňky stravy s obsahem hořčíku, zkuste vsadit na potravinové zdroje. Za ty nejbohatší jsou považovány hovězí játra, kukuřice, fazole, kapusta, rajčata, brokolice, špenát, červená řepa, avokádo, banány a mandle.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1421497/, (2) www.maturitas.org/article/S0378-5122(22)00137-2/fulltext, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8020016/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Uzená polévka

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat