Silná trojkombinace pohybů skrytá v powerliftingu

09.09.2023 | Trénink

Silový trojboj je sport, v němž se projevuje hrubá síla, technika a psychická odolnost. V posledních letech se stal ve fitness komunitě velmi populárním. Powerlifting je charakteristický zaměřením na tři základní zdvihy – dřep, benchpress a mrtvý tah. Čím je tento sport charakteristický a co je dobré o něm vědět?

Trojice silových pohybů

Dřep je základním kamenem powerliftingu. Spočívá ve zvedání činky naložené závažím na ramena a klesání do dřepu a zpět. Tento pohyb se zaměřuje na kvadricepsy, hamstringy, hýžďové svaly a spodní část zad, čímž buduje celkovou sílu a stabilitu spodní části těla. (1)

Bench press je naopak ukázkou síly horní části těla. Závodníci vleže na lavičce zvedají činku se závažím z úrovně hrudníku do úplného natažení paží. Tento zdvih procvičuje především hrudník, tricepsy a ramena, čímž přispívá k síle horní části těla. (2)

Mrtvý tah vyžaduje zvedání osy se závažím ze země do stoje. Zapojuje skoro celou zadní část těla včetně spodní části zad, hýždí, hamstringů a trapézů, což z něj činí velmi komplexní a na techniku náročný cvik, který vyžaduje dávku trpělivosti a zkušeností. (3)

Příprava, trénink a strategie

Powerlifting není jen o zvedání těžkých vah. Vyžaduje pečlivou přípravu, včetně dodržování správné výživy, hydratace a odpočinku. Závodníci se často věnují snižování hmotnosti, aby mohli soutěžit ve specifických váhových kategoriích a mít co nejvyšší šanci vyhrát. (4)

Trénink silového trojboje se vyznačuje progresivním zatěžováním svalů, kdy vzpěrači postupně zvyšují zvedanou váhu, aby stimulovali růst svalů a postupně si zvykali na vyšší zátěž. Není dobré si hned v začátku naložit příliš vysokou váhu, protože může dojít ke zranění nebo přetížení nervové soustavy a svalů. (5)

V tomto sportu je nejdůležitější zvládnout správnou techniku. Bezchybné provedení minimalizuje riziko zranění a maximalizuje efektivitu zdvihu. Sportovci pracují na své technice s trenéry a dalšími kolegy. Bez správné techniky může dojít k velmi nepříjemným zraněním. (6)

Výhody powerliftingu

Cvičení se zátěží, jako je powerlifting, přispívá k hustotě kostí a celkovému zdraví lidské kostry. Sportovci jsou tak méně náchylní na zlomeniny a jsou celkově odolnější. Intenzita tréninků může podpořit metabolismus a pomoci při regulaci hmotnosti. Proto je tento sport vhodný mimo jiné i pro ženy, které se o redukci hmotnosti snaží. (7)

Silový trojboj poskytuje jasnou strukturu pro stanovování a dosahování cílů, což podporuje disciplínu a odhodlání. Když sportovci pravidelně trénují, má to vliv i na jejich celkovou psychiku a duševní zdraví. Zažívají totiž radost při každém překonání osobního rekordu. Samozřejmostí je také budování svalů a síly, která se hodí i v každodenním životě. (8)

Zdroje: (1-5) www.strongfitnessmag.com/training/everything-you-need-to-know-about-powerlifting/, (6-8) https://www.elitefts.com/education/training/powerlifting/the-beginners-guide-to-powerlifting-everything-youll-ever-need-to-know-about-competing/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat