Starý dobrý skákací panák má blahodárné účinky

29.08.2023 | Trénink

To si tak skáčete, roztahujete nohy a ve stejnou chvíli zvedáte ruce nad hlavu. Že skákací panák nepatří mezi vaše oblíbené cviky? To je velká škoda. Díky němu můžete vytvarovat svůj hrudník a zhubnout!

Skákající panák patří k intenzivnímu fyzickému cvičení, které se poprvé začalo používat kolem první světové války. Traduje se, že s ním přišel důstojník armády Spojených států. Od té doby se po celém světě hojně používá nejen ve vojenském výcviku, ale i ve fitness centrech. A to z dobrých důvodů (1).

Kombinace kardia a odporu

Skákací panák, pro který má angličtina výraz „jumping jack“, kombinuje to nejlepší z kardia a odporu. Zapojuje celé tělo a patří ke skvělému cvičení, jež přispívá k rovnoměrné ztrátě tuku. Jelikož zapojuje nohy, břicho a paže, umožňuje hubnutí právě v těchto oblastech (1).

Podpora správné hustoty kostí

Jeden skok, druhý, třetí… Kosti, které se udržují v kondici pravidelným pohybem, to umí ocenit. Proto se uvedený cvik doporučuje jako prevence proti osteoporóze a osteoartritidě (1).

Síla svalů

Skákací panáky jsou také ideální pro budování silnějších svalů, hlavně kolem paží, nohou a středu těla (1).

Zvýšená kapacita srdce a plic

Pokud se hovoří o skákání, nelze nezmínit i příznivé účinky pro kardiovaskulární systém. Panáky vyrovnávají srdeční frekvenci, zvyšují krevní oběh po celém těle, řídí a udržují krevní tlak, pomáhají stabilizovat hladiny cholesterolu a tím a zabraňují nástupu mrtvice nebo srdečních záchvatů. Těží z nich ovšem i plíce, jež rozšiřují svoji kapacitu (1).

Snížení stresu

Uvedené intenzivní cvičení přirozeně uvolňuje endorfiny, což jsou hormony, které redukují napětí a stres. Začleňte jej do své pohybové rutiny, konečně začnete lépe spát (1).

Tvarování hrudníku

Skákací panáky jsou přítelem všech žen! Tónují totiž svaly hrudníku. Chcete-li dosáhnout ještě lepších výsledků, při skákání dávejte ruce před sebe, nikoli nad hlavu (1).

Návod, jak začít

Správná technika je velmi důležitá. Postavte se rovně, s nohama u sebe, paže mějte podél těla. Mírně se prohněte v kolenou, skočte do vzduchu a rozkročte. Současně s pohybem nohou zvedejte ruce z výchozí polohy do polohy nad hlavou (ruce nad hlavou se jemně dotýkají). Kolena nikdy nevytáčejte do stran (2).

Zdroje: (1) www.en.wikipedia.org/wiki/Hopscotch, (2) názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat