Porovnání cvičení na posilovacích strojích a cvičení s volnou vahou

27.07.2023 | Trénink

Pokud se rozhodujete mezi cvičením na strojích a s volnými vahami, je třeba zvážit několik výhod a nevýhod. Stroje pracují tak, aby přesně izolovaly a zaměřily se na konkrétní svalové skupiny, zatímco volné váhy lze použít k simulaci pohybů v každodenním životě a poskytují trénink celého těla. Jaká možnost je ta nejlepší?

Stroje vs. volná váha

Pro začátek mohou stroje poskytnout zacílený trénink, protože jste schopni přesně zacílit na svaly, na které se zaměřujete. Kromě toho mohou stroje nabídnout řadu cviků, které jsou speciálně navrženy tak, aby procvičily různé svalové skupiny. Nebudete se tolik muset starat techniku a pohyb je pro začátečníky obvykle bezpečnější. (1)

Volné váhy však mají tu výhodu, že vám umožní simulovat více každodenních pohybů, které zahrnují více svalových skupin. To je skvělé pro ty, kteří chtějí budovat sílu nebo pro sportovce, kteří potřebují náročné zatížení. (2)

Pokud jde o bezpečnost, stroje mohou být bezpečnější, pokud zatím nemáte tolik zkušeností. Je to hlavně proto, že obvykle existují bezpečnostní mechanismy, které zabraňují zranění, například popruhy, které v případě nouze zastaví pohyb stroje. U volných vah se však riziko zranění zvyšuje, protože se nespoléháte na žádný automatizovaný systém a můžete to snadno přehnat. I přes tato rizika je cvičení s volnou vahou velmi důležité a nemělo by se plně nahrazovat cvičením na stroji. (3)

Cvičení s volnou vahou?

Získání požadované postavy bez použití závaží je zcela možné. Můžete budovat svaly, zvyšovat sílu a spalovat tuk stejně jako s volnými váhami nebo stroji, jenom jiným způsobem. Cvičení bez činek je výbornou volbou pro ty, kteří nemají přístup do posilovny nebo nechtějí investovat do posilovacích strojů. Cvičení bez závaží sice nemůže mít stejné výsledky, jako cvičení s volnou vahou, ale určitě stojí a zkoušku. (4)

Pro ty, kteří chtějí zvýšit sílu, jsou skvělou volbou cviky s vlastní vahou. Kliky, přítahy a bradla jsou klasické cviky, které vytvářejí dobře vyvinutou sílu horní části těla. Dřepy, výpady a úpony jsou cviky pro spodní část těla, které nevyžadují žádné vybavení. K posílení středu těla lze použít sedy lehy nebo plank. (5)

Ti, kteří chtějí zhubnout a snížit množství tělesného tuku, mohou vyzkoušet vysoce intenzivní intervalový trénink (HIIT). Tento typ tréninku zahrnuje krátké intervaly vysoce intenzivní aktivity, po nichž následuje období odpočinku. Tréninky HIIT jsou skvělé, protože je můžete provádět téměř kdekoli a zaberou velmi málo času. Nicméně jsou pro začátečníky poměrně náročné, takže by se to s nimi nemělo přehánět. (6)

Zdroje: (1-3) www.healthline.com/health/fitness-exercise/free-weights-vs-machines#short-answer, (4-6) www.healthline.com/health/fitness-exercise/free-weight-exercises






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat