Užívání tréninkových nakopávačů zlepší výkon během tréninku

21.05.2023 | Trénink

Předtréninkový přípravek je druh doplňku stravy, který používají sportovci a kulturisté ke zvýšení fyzické výkonnosti před cvičením. Obvykle obsahuje vysoké množství kofeinu, vitaminů a minerálů, stejně jako další složky, jako jsou aminokyseliny, a dokonce i výtažky z bylinek. Jak tato přípravky používat a čemu se naopak vyhnout?

K čemu slouží

Předtréninkové doplňky se obvykle užívají 15–30 minut před tréninkem. Nejběžnější složkou je kofein, o němž se předpokládá, že zlepšuje bdělost a soustředění a snižuje únavu. Další složky, jako jsou vitaminy skupiny B, mohou pomoci dodat energii.  Zatímco aminokyseliny údajně pomáhají budovat svaly a zlepšují vytrvalost. Některé předtréninkové doplňky obsahují také další složky, jako leucine, lysine a taurin. Ty slouží primárně pro zlepšení průtoku krve, okysličení svalů a zvýšení soustředěnosti. (1)

Při použití nakopávače je důležité číst etiketu a pečlivě dodržovat pokyny. Před užíváním jakéhokoli doplňku je také podstatné poradit se s lékařem, protože některé složky mohou interagovat s léky nebo mít nežádoucí účinky u osob s určitými zdravotními potížemi. (2)

Na co si dát pozor

Předtréninkové doplňky jsou mezi sportovci a návštěvníky posiloven stále oblíbenější, protože mnozí věří, že mohou pomoci zlepšit výkon během cvičení. Před užíváním předtréninkových přípravků je však třeba zvážit několik věcí, protože jejich nesprávné užívání může vést k řadě nežádoucích vedlejších účinků. (3)

Jednou z největších chyb, kterých se lidé při užívání předtréninkových doplňků dopouštějí, je užívání příliš velkého množství. Mnoho lidí si myslí, že když budou užívat více doplňků, dosáhnou lepších výsledků. To však nemusí být pravda. Užívání příliš velkého množství předtréninkového přípravku může vést k řadě nepříjemných vedlejších účinků, jako jsou žaludeční křeče, závratě, nevolnost a bolesti hlavy. Vždy je nejlepší začít s doporučeným dávkováním a podle potřeby ho upravit.(4)

Předtréninkové doplňky obvykle obsahují stimulanty, jako je kofein, které mohou ztížit usínání. Užívání přípravků příliš blízko času, kdy se chystáte ke spánku, může vést k neklidu a nespavosti. Nejlepší je užívat je alespoň čtyři hodiny před spaním, abyste si zajistili kvalitní odpočinek. (5)

Další chybou je mixování nakopávače s alkoholem. Alkohol může účinky předtréninkových přípravků zintenzivnit, což může vést k dehydrataci, nevolnosti a závratím. Nejlepší je se užívání alkoholu úplně vyhnout, aby nedocházelo k možným nepříjemnostem. (6)

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30089501/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30089501/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4947244/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4947244/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2854104/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2854104/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat