Doskočte si pro krásné a pevné tělo

13.05.2023 | Trénink

Skákání přes švihadlo si většina dospělých pamatuje pouze z dětství. Není to ale trochu škoda? Nemusí se jednat pouze o zábavu pro děti, ale o efektivní cvičení, které skvěle nahradí třeba běhání na páse a bude se podílet na rozvoji vaší celkové fyzické kondice. Jak tedy na skákání přes švihadlo?

Jak na to

Skákání přes švihadlo je skvělý způsob aerobního cvičení, který se lze naučit v poměrně krátkém čase. Zlepšuje koordinaci, obratnost a rovnováhu. Pro ty, kteří to nikdy nezkoušeli, však může vypadat poměrně náročně. Základem je správné švihadlo. Délka švihadla by měla být stejná jako vzdálenost od vašeho podpaží k zemi. Tak nebudete muset při každém skákání měnit délku švihadla. Dále se neobejdete bez správné obuvi. Nejlepší je nosit běžeckou obuv s dobrým odpružením a podporou. To pomůže snížit nárazy na klouby a budete skákat efektivněji. (1)

Když máte správné vybavení, začněte pomalu se skákáním. Nejdříve krouživým pohybem švihadla. Jakmile se v tom budete cítit pohodlně, můžete zvýšit rychlost. Dbejte na to, abyste měli nohy u sebe a kolena mírně pokrčená. Jakmile si osvojíte houpání švihadla, zkuste ho přeskočit. Začněte malými skoky a postupně zvyšujte výšku. Abyste z tréninku vytěžili co nejvíce, snažte se skákat přes švihadlo alespoň 10 minut, a to 3 až 5krát týdně. (2)

Výhody skákání

Skákání přes švihadlo je skvělý způsob, jak si zvýšit tepovou frekvenci a v krátkém čase procvičit celé tělo. Přináší řadu zdravotních výhod, které z něj činí ideální formu cvičení pro lidi všech věkových kategorií a úrovní fyzické zdatnosti. Jednou z jeho největších výhod je jeho všestrannost. Ať už hledáte aerobní cvičení s nízkou zátěží nebo vysoce intenzivní intervalový trénink, skákání přes švihadlo lze snadno přizpůsobit vašim potřebám. Skákat se dá uvnitř i venku, takže je to skvělé cvičení bez ohledu na počasí. (3)

Skákání přes švihadlo je také vynikajícím způsobem, jak posilovat sílu a vytrvalost. Protože při skákání používáte celé tělo a vaše svaly, kosti a klouby pracují společně. To pomáhá zvyšovat celkovou sílu a vytrvalost. Buduje také celkovou rovnováhu, koordinaci a obratnost. (4)

Výraznou výhodou je také zlepšení kardiovaskulárního zdraví. Skákání přes švihadlo rozproudí vaše srdce a zvýší příjem kyslíku. To vede ke zlepšení krevního oběhu a posílení srdce. Navíc spálíte značné množství kalorií, což vám může pomoci udržet si zdravou váhu nebo zhubnout. V neposlední řadě je skákání skvělým způsobem zábavy. Můžete ho provádět ve skupině nebo sami, vymýšlet nové pohyby, hrát hry a překonávat nové výzvy. (5)

Zdroje: (1) Názor autora, (2) Názor autora, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9323905/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9323905/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9323905/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4657422/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat