Silné břicho pomocí pilates

12.04.2023 | Trénink

Při výběru správného pohybu pravděpodobně narazíte i na populární cvičení pilates. I když je dnes poměrně populární, má větší historii, než si většina lidí myslí. V čem pilates spočívá a jaké jsou jeho výhody pro tělo?

Co je to pilates

Pilates je forma cvičení, kterou vyvinul Joseph Pilates na počátku 20. století, především jako metodu návratu k pohybu po zranění pro tanečníky. Časem se ukázalo, že z takového cvičení můžou těžit nejen zranění sportovci, ale i běžná populace. (1)

Je to v podstatě forma silového tréninku, i když to tak možná nevypadá. Pilates se zaměřuje spíše na rýsování, než na budování svalů. Cvičenec navíc získá větší stabilitu a vytrvalost. Jako bonus může pilates položit pevné fyzické základy pro aktivity zaměřené na budování svalů. (2)

Výhody cvičení

Vzhledem k povaze pohybu při pilates, nelze říci, že by se jednalo o nejlepší způsob, jak rychle spálit kalorie. Nicméně to neznamená, že nepomáhá tělu spalovat tuky. Pomáhá zároveň rýsovat svaly a tvarovat krásnou postavu. (3)

Pomocí pilates lze vybudovat silné břišní svaly, které podporují lepší držení těla. Tento benefit pomáhá zmírnit bolest zad a šíje, které se vytváří při každodenních činnostech. Zvláště náchylní jsou na slabé břišní svaly a bolesti zad lidé, kteří mají sedavé zaměstnání. (4)

Pro to, abyste si mohli zacvičit pilates, není potřeba ani žádné nákladné vybavení. V podstatě k tomu stačí podložka na cvičení. Navíc existuje spousta online kurzů, které vás vše naučí. Je lepší začít se cvičením pro začátečníky, než to hned přehnat a nechtít už nikdy cvičit, protože je to moc těžké. (5)

Chyby při pilates

První chybou při cvičení je špatné držení těla. Pokud vaše držení těla není správné, cvičení bude mnohem méně účinné. Pokud se při cvičení hrbíte nebo zakulacujete ramena dopředu, může to potenciálně vést k chronickým bolestem a zraněním.(5)

Jednou z nejčastějších chyb je to, že pilates cvičí nedostatečně, a to třeba jednou týdně. Pokud je to jediný pohyb, který vykonáváte, pravděpodobně to pro dosažení kvalitních výsledků nebude stačit. Nejlepší je si nastavit rozumný tréninkový plán, který obsahuje i dny volna. Při častějším cvičení přicházejí výsledky rychleji a vydrží déle. (6)

Při cvičení je nutná také dobrá technika. Jen tak se dá dosáhnout kvalitních výsledků a nepřivodit si žádné zranění. Pro začátek je tedy lepší začít cvičit pod dozorem instruktora, který dokáže poradit a pomoci. Navíc skupinová lekce vás může i motivovat pokračovat a nevzdat to. (5)

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3445206/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3445206/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6397755/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8574969/, (5) Názor autora, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9737173/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat