Přirozenou produkci endorfinů nenakopne jenom sport

Endorfinů, které navozují pocity blaženosti, není nikdy dost. Podpořte jejich samovolnou výrobu poslechem hudby, sexem nebo inhalací levandulové vůně. Budete jich pak mít na rozdávání!

Potřebovali byste si zlepšit náladu i odolnost vůči stresu, který číhá skoro na každém kroku? Nejlépe okamžitě? Pak je čas promluvit si o endorfinech. Tyto chemikálie přirozeně produkované nervovým systémem mají sedativní a uklidňující účinky, proto člověku pomáhají zvládat bolest a nervozitu, přičemž hlavu doslova zaplaví optimismem a pozitivními pocity. Kde je vzít a nekrást? Endorfiny se uvolňují při sportu, ale pokud si na něj nijak zvlášť nepotrpíte, jsou i jiné způsoby. Co třeba tyhle?

Sex jako antidepresivum?

Sex a vlastně i fyzická intimita obecně je lékem na nejrůznější bolístky i špatné psychické rozpoložení. A hádejte, proč. Při dotecích milované osoby se naplno otevřou endorfinová stavidla a hormony navozující štěstí se vyplaví do krevního oběhu. Pro jejich extra dávku si dopřejte pěkně žhavý orgasmus. Na několik hodin budete mít s dobrou náladou vystaráno (1)! A co když si k erotice pustíte i rádio? Pak se teprve budou dít věci…

Poslech hudby má zázračnou moc

Říká se, že ticho léčí. Ale pokud máte chmury, bude lepší se mu vyhnout. Jak asi správně tušíte, i poslech hudby má na samovolnou výrobu endorfinů hodně příznivý vliv (2). Potěšte své uši i mysl nějakou oblíbenou písní, přidanou hodnotou je, že si tím také znormalizujete krevní tlak, upevníte paměť a snížíte chuť na nezdravé potraviny, čímž podpoříte hubnutí (3). A to jsou samy o sobě důvody k radosti, nebo snad ne?

Přičichněte k levanduli

Někdo levanduli pěstuje doma, zatímco jiný její vůni raději inhaluje prostřednictvím esenciálních olejů. Tak či tak, vůně této byliny padne na úrodnou endorfinovou půdu, což potvrzují i vědecké výzkumy (4). Tak se zhluboka nadechněte a hoďte starosti za hlavu, protože dávka endorfinů na sebe nenechá dlouho čekat.

Zdroje: (1) www.realsimple.com/health/mind-mood/what-are-endorphins, (2) www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2014.01096/full, (3) www.northshore.org/healthy-you/9-health-benefits-of-music/, (4) www.hindawi.com/journals/ecam/2017/1902807/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat