Kdy se cvičení opravdu vyhnout

19.09.2021 | Trénink

Přerušení tréninku představuje pro každého sportovce svým způsobem horor. Pro mnohé je cvičení životní styl a neradi vynechávají návštěvy posilovny nebo běžeckého oválu. Ovšem v některých případech si pauzu od sportování prostě dát musíte. V jakých situacích rozhodně necvičit? To se dozvíte v našem novém článku na toto téma.

Když se necítím fit

Pokud máte horečku, teče vám z nosu, máte nateklé mandle, dávivý kašel nebo se třesete zimou, cvičit rozhodně nemůžete. Pěkně do postele s horkým čajem, pevné nervy a trpělivost při léčení. Trénink nikam neuteče. Tabu je také braní různých léků na potlačení příznaků nemoci, abyste mohli jít sportovat. Opakované cvičení při horečce a zobání prášků může způsobit srdeční selhání, zánět srdečního svalu nebo chronický únavový syndrom. Když vás přepadne rýma a lehké škrábání v krku, klidně sportovat můžete. Jen přizpůsobte tréninkovou dávku svému zdravotnímu stavu. Zvolte jen lehčí a kratší cvičení, ideálně do půl hodiny. A zpočátku podpořte své tělo kvalitní dávkou vitaminů.

Nemoc a úraz

Nezkoušejte sportovat dřív, než budete úplně fit. V tomto případě je na prvním místě úplná rekonvalescence. K tomu využijte třeba pobyt na horách nebo zajeďte do lázní, možná na ně budete mít po vašem úrazu nárok. Po úrazu nebude od věci ani spolupráce s fyzioterapeutem. Když už se budete cítit jako rybičky, vždy konzultujte sportovní aktivitu s lékařem. Bude trvat, než získáte zpět svou někdejší výkonnost, proto buďte trpěliví a nic nepřehánějte. Náročnějším cvičením byste nadělali více škody, než užitku. Pokud trpí vaše klouby, vsaďte na kvalitní kloubní výživu.

Těhotenství a doba po porodu

Dámy, tady záleží na průběhu vašeho těhotenství. Pokud se cítíte v pohodě a nemáte rizikové těhotenství, cvičit můžete. Konzultujte ale vše s lékařem a vynechejte sporty, při kterých dochází k otřesům. Ideálním cvičením bude například jóga pro těhotné. Ale jakmile budete v devátém měsíci těhotenství, chce to už klid a odpočinek. Po porodu to ze začátku se cvičením nepřehánějte. V šestinedělí posilujte jen svaly pánevního dna bez zapojení břišních svalů, ty potřebují po porodu zregenerovat. Do fitka vyrazte nejdříve 12 týdnů po porodu. Intenzivní trénink si budete muset odpustit v případě, že kojíte. Velká fyzická zátěž způsobuje vylučování kyseliny mléčné do mateřského mléka. Kyselina mléčná má na svědomí zhořknutí mateřského mléka a vašemu miminku tak nemusí chutnat.

Přetrénování a přetažení

Makáte v posilovně, možná si dáváte do těla až moc, k tomu připočtěte nedostatek energie ve stravě a je zaděláno na problém. Při tréninku se cítíte více unavení, výkonnost také není špičková. Jasný signál pro pár dnů volna. Jinak hrozí svalové zranění, a to vás vyřadí ze hry na mnohem delší dobu. Odpočívejte a relaxujte. Zajděte na masáž, do solné jeskyně nebo do sauny. Na podporu regeneraci po výkonu nejsou k zahození BCAA.

Alkohol rozhodně ne

Rozhodně nechoďte na trénink, když večer předtím bujaře slavíte a popíjíte alkohol. Tělo musí po takové večerní šichtě nejdřív odbourat toxiny a trénink by nebyl kvalitní. Nemluvě o tom, že po alkoholických radovánkách je tělo dehydrované a sportování by tento stav ještě zhoršilo. O tréninku s alkoholem v krvi se snad ani vyjadřovat nemusíme. Bez debat rozhodně ne.

Ještě existuje jeden důvod, proč nejít cvičit, nechce se vám. Tady je to čistě o vůli. Vynecháte jednou, dvakrát, třikrát. Pak po měsíci najednou znovu šup do fitka. Tam si dáte tréninkovou dávku, na kterou jste byli ještě před měsícem zvyklí, najednou křup a svalové zranění. A teď už ten důvod k vynechání tréninku skutečně máte. Nepodceňte své tělo a naslouchejte mu, často mluví jasnou řečí.

Zdroj: verywellhealth.com, healthline.com






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat