Seznamte se s prospěšným nordic walking

02.09.2021 | Trénink

Zahlédli jste někdy při procházce svižnějšího chodce, než jste vy sami, kterému k chůzi dopomáhají hole podobné těm, které používají běžkaři?

Většina z vás pravděpodobně již tuší, jedná se o zdravější a hlavně účinnější techniku chůze, tedy nordic walking. Nejde jen o to, koupit si hole a vyrazit, důležité je také vědět, jak na to. Jedině správnou technikou z holí vytěžíte maximum a pozitivní účinky vás tak dříve dostihnou

Nordic walking, nebo běžná chůze?

Nordic walking je vlastně vylepšená chůze, proto má s tou běžnou chůzí hodně společného. Například se jedná o poměrně nenáročný pohyb na čerstvém vzduchu, což má hned několik výhod, zvládne to každý bez ohledu na věk a fyzickou kondici, zaručeně vám to zvedne náladu a pohyb jako takový redukuje riziko vzniku srdečních onemocnění a případného infarktu. Navíc jde spíše o  společenský sport, který dovoluje komunikaci. Individualisti mohou pochopitelně chodit sami. Zásadní rozdíl oproti běžné chůzi je v tom, že se díky holím nápor rozloží do celého těla a tím se šetří klouby a páteř, jejíž pohyblivost se rovněž významně zlepší. Po jedné takové procházce oceníte snížené svalové napětí a prokrvení zádových a ramenních svalů.

Na věku nezáleží

Nordic walking je vhodný jak pro aktivní výkonné sportovce, tak pro lidi s nadváhou, protože tempo chůze zlepší krevní oběh a dojde ke spalování tuků. Tělesná spotřeba kalorií je odhadem až o dvacet procent vyšší oproti běžné chůzi. Do pohybu se zapojuje celé tělo a při dodržování správné techniky, která není náročná, pak pracuje více než šest set svalů, což představuje okolo devadesáti procent všech, kterými lidské tělo disponuje. Nejlepší je pochopitelně celodenní výlet s holemi, který doplníte i poznání kraje, nicméně pro zlepšení celkového zdravotního stavu a zvýšení kondice údajně stačí pouhých třicet minut této vylepšené chůze denně. Nordic walking však není pouze sportovní aktivita, využívá se hlavně jako rehabilitační cvičení po úrazech a operacích kolenních kloubů a svalů, kyčlí apod. Velmi vhodný je rovněž pro seniory.

Technika chůze s nordic walking

Správná chůze s holemi má speciální, ale jednoduchou techniku. Teprve pokud se ji naučíte, využijete veškeré klady, které nordic walking nabízí. Naučit se ji můžete přímo pod vedením vyškolených odborníků. Pořádají se i skupinové lekce s těmito holemi a nejrůznější výlety. Důležitý je pro nordic walking pochopitelně krok. Oproti běžné chůzi je trochu delší a došlapuje se zásadně na patu, přičemž díky přirozenému pohybu chodidla dojde k mírnému zhoupnutí v kolenou. Dbejte tedy na řádné prošlápnutí celé plochy chodidel a následný změkčený došlap. Lokty při držení holí svírají pravé úhly, čímž napomáhají správnému držení těla a pohybují se rovně podél trupu. Pohyb je v podstatě přirozený, levá noha jde dopředu s pravou rukou a naopak. Ramena se snažte držet ve stejné rovině nad boky nebo můžete být lehce předkloněni. 

Před, během a po

Bereme-li nordic walking opravdu vážně a nejen jako vylepšenou procházku, měli bychom svůj kondiční výlet rozdělit do několika fází, podobně, jako tomu bývá u jiných sportů. Nejprve se rychlejší chůzí zahřejeme, můžeme i bez holí. Poté pečlivě protáhneme všechny části našeho těla a samotná chůze s holemi, tedy například celodenní výlet, při kterém nezapomínáme na krátké přestávky. Po celou dobu doplňujeme tekutiny. V závěru se pokusíme o rychlejší tempo, které ještě zvýší naši tepovou frekvenci a s následujícím zpomalením se vydýcháme. Na závěr opět protáhneme všechny svaly a šlachy. To hlavně proto, aby nás nebolely a rychleji se zregenerovaly. Bez závěrečného protažení, a to opět platí u všech sportů, může hrozit postupné zkracování svalových vláken. Takový sval pak ztrácí nejen výkon, ale je i náchylnější k poranění.

Jaký terén zvolit

V některých zemích mají tzv. nordic walkingové tratě, které jsou zejména v Německu nebo Rakousku a mají i speciální značení. Ale i u nás jich už máme hned několik. Pro tento sport je vhodný měkký terén, například lesní a polní cesty. Asfalt, kterému se někdy vyhnout nemůžeme, není to pravé. Pak je důležité poctivě se soustředit na techniku kroku. Chůze po tvrdém povrchu se odráží na kyčelních a kolenních kloubech, a to je přesně to, co má nordic walking minimalizovat. Dále je dobré volit terény mírně do kopce, lépe se učí technika. Při chůzi po rovině se zas  dobře pracuje s tepovou frekvencí, což například ovlivňuje redukci váhy a zvyšuje vytrvalost. Samotnou délku trati volíme dle vlastní zdatnosti a neměli bychom zapomínat na pravidelné přestávky.

Nezapomínejme na vhodný oděv

Nordic walking patří mezi celoroční sporty, proto své svršky přizpůsobte aktuálnímu počasí a povětrnostním podmínkám. Vždy je dobré obléci si více vrstev, které po cestě můžete vysvlékat. Nezapomeňte, že se při správné chůzi s holemi zapotíte, oblečte se tedy spíš méně, než více. Důležitá je obuv a ponožky. Vyhněte se kotníčkovým botám a volte hlavně pohodlnou a kvalitní obuv. Ideální jsou samozřejmě oděvy z funkčních materiálů.

Hole

V neposlední řadě nesmíme zapomenout na to, co nordic walking dělá nordic walkingem. Tedy na speciální lehké hole vyrobené převážně z karbonu nebo hliníkových slitin. Český trh nabízí hole jak jednodušší a hlavně levnější, určené spíše pro začátečníky, tak i dražší hole pro výkonnostní sportovce. Důležitá je rovněž délka hole. Dáte-li si lokty k tělu, měly by svírat pravé úhly. Pro přesnost vynásobte svoji výšku koeficientem 0,68. Délky holí jsou nastavitelné. Pro lepší držení si můžete rovněž opatřit speciální rukavice.  

Zdroj: Johanka Mo, https://wellnessed.com/nordic-walking-guide/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat